Så här kan det se ut när Enskedespelet sätts upp i Margaretaparken. Frågan är om det blir något i år. Foto: Jan Lothigius

Enskedespelets nya hyra: en halv miljon

Enskedespelet kan ligga pyrt till. En tjänsteman har insett att den ideella teaterföreningen kommit undan alldeles för billigt förr om åren. Nya markhyran kan landa på så mycket som 500 000 kr.

  • Publicerad 09:39, 22 feb 2016

Jag är ålagt att göra det här och följa reglerna.

Föreningen har satt upp tältföreställningar i Margaretaparken vartannat år sedan 1983. Den här sommaren är tanken att det är klassikern "Alice i underlandet" som ska underhålla teatersugna medborgare.

Men nu ser det ut som att en omdefiniering av vad Enskedespelet egentligen är, kan göra att projektet blir ohållbart för den ideella sammanslutningen. Trafikkontoret som styr över det här har sagt att det "mellan tummen och pekfingret" kommer att kostar kring 500 000 kr att hyra den del av Margaretaparken som behövs för att smälla upp tältet.

– 2012 fick vi betala några hundralappar. 2014 hade de höjt till något tiotusental kronor, det var inga problem. Men nu detta. Vi kan omöjligt klara en sådan avgift, säger Enskedespelets ordförande Jan Lothigius.

Får 300 000 kr av staden

Han berättar att de har 150 personer i ensemblen, ytterligare ett hundratal personer bakom scenen, och en förväntad publik på 5 000 personer. För det får de 300 000 kr av kulturförvaltningen i bidrag. Men teatern blir inte gratis för det: barn betalar 100 kr, vuxna 200 kr i inträde.

– Men alla pengar går in i produktionen, hävdar Jan Lothigius.

Och det är just inträdet som ställer till det. Tidigare har spelet klassats som "evenemang med lokal anknytning" och fått pynta enligt en tariff. Nu har tjänstemannen, ny på ärendet, klassat om kalaset till "evenemang med avgift med syfte att marknadsföra". Och då kan det blir dyrt.

"Kan inte se mellan fingrarna"

När Tidningen Hammarby/Skarpnäck når den berörda tjänstemannen på Trafikkontoret vill hen först inte säga något då det inte officiellt är klart ännu. Först nästa vecka meddelas polisen, som fixar tillståndet, om hur mycket kulor som ska krävas. Ärendet handläggs med andra ord ännu.

– Ordförande fick en mycket grov beräkning utifrån kommunfullmäktiges klubbade taxa för sånt här. Och vi måste följa den taxan, säger tjänstemannen.

Enligt hen går tariffen för lokala evenemang bara att använda i fem dagar. Enskedespelet vill tälta i 60 dagar: repa på plats från mitten av april, sedan en månads föreställningar. Det är så de jobbat sedan 1983.

Men varför har de kommit så billigt undan förut?

– Det kan jag inte svara på. Jag har inte behandlat det här förr.

Finns det ingen möjlighet att se mellan fingrarna?

– Nej, det får jag inte. Jag är ålagd att göra det här och följa reglerna.