En repetition av en tidigare föreställning av Enskedespelet. Foto: arkivbild Katja Annola

Enskedespelet efter chockhyran: "Hoppas på opinionsstorm"

Staden vill ha över 100 000 kronor i hyra av Enskedespelet för att de ska få genomföra sin teater i år. Helt orimligt, säger föreningen, som nu mobiliserar för att rädda teatern.

  • Publicerad 17:01, 23 feb 2016

Föreningen Enskedespelet fick nyss veta att de skulle få betala en markhyra på runt en halv miljon kronor för att få genomföra sin traditionella utomhusteater i sommar. Det kan jämföras med deras tidigare hyra på 8 000 kronor 2014 och innan det några hundralappar. Den nya hyressättningen motiveras med att det rör sig om ett "evenemang med avgift med syfte att marknadsföra”, för att de tar ett inträde på 100-200 kr per biljett. Hänsyn tas då till hur mycket mark de behöver och under hur lång tid.

Sänktes till 230 000 med "rabatt"

Den brutala höjningen är inget som föreningen klarar av att betala. Efter ett möte med trafikkontoret igår, måndag, gick staden med på att sänka hyran till 230 000 kronor, och ge 50 procents ”rabatt” det här året, enligt Jan Lothigius, ordförande i föreningen Enskedespelet.  

– Även 115 000 kronor är väldigt mycket pengar för oss, så vi vet inte om vi kommer att klara av det här, säger han.

Enskedespelet har satt upp föreställningar i Margaretaparken vartannat år sedan 1983 och i ensemblen ingår både barn och vuxna. Den här sommaren ska de visa "Alice i underlandet" och repetitionerna börjar i mitten av april. På det följer en månads föreställningar, vilket gör att de behöver ta delar av parken i anspråk i två månader med tält och rekvisita.

De har 150 personer i ensemblen, ytterligare ett hundratal personer bakom scenen, och en förväntad publik på 5 000 personer. Alla pengar de får in gå till produktionen, det mesta till att betala löner, eftersom de anlitar även professionell personal, enligt Jan Lothigius. Föreningen får ett bidrag från stadens kulturförvaltning på 300 000 kronor för att genomföra årets teater.

"Inga beslut fattade"

Anders Porelius, kommunikatör på trafikkontoret, säger att de inte har fattat något beslut ännu.

– Det stämmer att vi för en dialog med föreningen, men det finns inget beslut än om några belopp, därför kan vi inte kommentera det. Först när vi pratat klart, för vi kommer att ha fler möten, och har alla fakta på bordet kan vi bestämma vilken hyra det blir, säger han.   

Liberalerna i Stockholm stad kommer att lägga en skrivelse till kulturnämnden och trafiknämnden där de kräver att staden hittar ”en lösning för hur Enskedespelets viktiga och omtyckta verksamhet i Margaretaparken kan fortgå.”

– Den som tror att arrangemang som Enskedespelet är en stor kommersiell vinstaffär har en skev bild av kulturens villkor. Vi liberaler vill ha kultur i hela stan, av olika slag. Vi ska stötta lokala kulturevenemang som gör Stockholm till en roligare stad, inte dra undan mattan för dem. Frågan om markupplåtelsen måste kunna lösas på ett sätt så att de får finnas kvar, säger Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden.

Upprop ikväll för att rädda spelen

Föreningen Enskedespelet ordnar ett möte i Enskede skola ikväll, tisdag, klockan 19 och temat är ”Rädda Enskedespelet”. Det äger rum i matsalen eller musikrummet och alla som vill är välkomna.

– Vi hoppas att det blir en kraftig opinionsstorm som får de ansvariga att ändra sitt beslut, säger Jan Lothigius.