Ända sedan pandemin slog till har medlemmarna i den populära teaterföreningen Enskedespelet längtat efter att få stå på scen igen. Och nu är det dags, i mitten av oktober startar teatergrupperna igen, denna gång på Lindeskolan.

Men föreningen dras med två stora problem. Det ena är att de saknar en egen, fast lokal att repetera i då de bara kan vara på Lindeskolan tills i mars nästa år.

Det andra är att de har fått besked av staden att de inte har rätt till ekonomiskt stöd för att betala lokalhyran, då de har haft för lite verksamhet under pandemin.

Särskilda regler

De regler som styr stadens hyresbidrag grundar sig nämligen på att en förening haft verksamhet, och blivit beviljat ett särskilt bidrag för detta, de senaste tre åren, enligt den information som föreningen fått.

– Jag blev helt knäckt av beskedet. Skolorna stängde sina lokaler, var skulle vi har varit? Utomhus, fick jag till svar. Jag svarade att det hade varit för svårt. Vi har en fantastisk verksamhet som hundratals barn och vuxna är delaktiga i varje år. Låt oss hitta en lösning även för de barn som finner styrka i teater och inte bara i idrott, säger Johanna Huss, konstnärlig ledare för Enskedespelet.

Mitt i har sökt staden som nu meddelar att de kommer att se över ärendet igen, bland annat med hänsyn till de förutsättningar som funnits under pandemin.