Det började med att Isabel Andersson, 30, läste Annika Perssons Jag vill ju vara fri: en bok om Lena Nyman. Samtidigt jobbade hon med research till ett projekt om Ingmar Bergman där hon stötte på brevkorrespondens mellan Nyman och Bergman. Instinktivt kände hon att hon ville spara allt som hade med Lena Nyman att göra och i slutänden resulterade det i en önskan om att göra en film om den folkkära skådespelerskan som gick bort 2011, 66 år gammal.

– Jag tänkte att det här är väl något jag får göra om 20 år, säger hon.

Som ung och oprövad regissör, utan någon film att visa upp, hade hon inga större förhoppningar om att få göra en egen film. Men idén var så bra att finansiärer tyckte att ”det kunde inte hjälpas”, berättar hon under intervjun promenerandes mellan Sockenplan och hemmet i Enskede. I dag är dokumentären Lena en samproduktion med bland andra SVT.

Stor inspirationskälla

Med sin träffsäkra politiska blick inspirerar Lena Nyman många även i dag, menar Isabel Andersson och nämner bland annat Little Jinder och Vera Vitali. Ämnen som klass och kroppshets, såväl som kärlek, konstnärskap och tvivel får alla plats i dokumentären som belyser stora delar av Lena Nymans liv. Själv tror hon att hon speglar sig i henne och nämner humorn, men även hennes närhet till det svåra i livet som inspirationskälla.

– Jag tror att jag har använt mig mycket av henne på ett personligt plan för att orka göra allt det här.

Själva arbetet att ta sig igenom allt material har varit tidskrävande. Lena Nymans dagböcker har varit ovärdeligt material när hon skulle teckna porträttet.

– Det känns som att jag har besökt var enda arkiv som finns under de fyra år det tagit att färdigställa filmen.

Under arbetets gång har hon haft hjälp med researchen, men samtidigt har hon inte velat släppa ifrån sig jobbet helt.

– Jag älskar processen i att skriva manus, klippa och bygga historien.

På 60 biografer

Hon berättar att det har blivit många långa fundersamma promenader på Skogskyrkogården, en av hennes favoritplatser, för att hitta ett lugn. Men även om arbetet har varit utmanande har hon aldrig tvekat utan hela tiden varit trygg i projektet.

Envishet, bestämdhet och kanske en aning ungdomlig naivitet har varit värdefull och det är först nu när filmen ska gå upp på 60 biografer runt om i landet som hon kan känna en viss nervositet.

– Jag tänker på vad folk ska tycka.

Lena Nyman-temat ser ut att hålla i sig även framöver för Isabel Anderson. På önskelistan står att göra en spelfilm hon just nu skriver på.

– Jag har hämtat inspiration till den från Lena Nymans roll i Nyfiken-filmerna.