Nils Falk och Ian Malmborg har spelat i Enskede IK P03 Röd sedan starten för nio år sedan. Foto: Åsa Sommarström

Enskedemodellen funkar – får fler att spela länge

För att stoppa resultathets och utslagning valde Enskede IK att byta inriktning och göra urval till förstalag först vid 16 år. Nu visar åldersgruppen -03, den första generationen helt stöpt i Enskedemodellen, att klubben närmat sig målet ”så många som möjligt så länge som möjligt”.

  • Publicerad 09:25, 3 nov 2018

Det är en mörk, kall och bitande blåsig oktoberkväll på Enskede IK. Ändå är så gott som alla 25 spelare i Enskede IK:s P03 Röd på plats.

Träningsgruppen bildades för nio år sedan och har hållit ihop sedan dess, men i dag är det sista kvällen med gänget.

”Ett gott bevis på att Enskedemodellen fungerar”

– Några har tillkommit och några har fallit ifrån, men nästan hälften har varit med från allra första början då de var sex år och vi drog igång i kaninburen. Det är definitivt ett gott bevis på att Enskedemodellen fungerar, säger Tomas Bergsten, föräldratränare som har haft hand om laget sedan starten.

Tomas Bergsten och Jonas Ridelius klev in som föräldratränare när P03 Röd bildades som träningsgrupp i kaninburen 2009 och har följt med gänget sedan dess. ”Att lämna nu känns lite sådär, det blir ett steg för oss också”, säger Tomas Bergsten precis innan lagets allra sista träning ska dra igång på Enskede IP.

Tidigare arbetade Enskede IK som många andra stora klubbar i Stockholmsområdet – gjorde en selektering vid 10 års ålder och skapade ett förstalag.

Alla ska få utvecklas i sin egen takt

Med aktuell forskning om talangutveckling och barns fysiska, psykiska och sociala utveckling i ryggen infördes Enskedemodellen hösten 2014.

Den handlar om att ett långsiktigt arbete med varje åldersgrupp och att varje enskild spelare, oavsett förmåga, ska få chansen att utvecklas. Alla som vill får vara med och ska ges bästa förutsättningar att utvecklas i sin egen takt.

Förstalag bildas först vid 15 år

Den kanske tydligaste förändringen var att selekteringen senarelades fyra år, från 11 till 15.

Hösten 2014 skulle de fyra träningsgrupperna i P03, med det gamla arbetssättet, ha delats upp efter nivå och ett förstalag ha skapats. Nu fick de i stället fortsätta i sina grundkonstellationer i fyra år till.

Bäst vid 11 år kanske inte bäst vid 15

Nils Falk och Ian Malmborg har båda varit med i P03 Röd ända sedan starten för nio år sedan. När de för fyra år sedan fick veta att det inte skulle bli något förstalag reagerade de först med besvikelse.

– Vi var ju första årskullen och vi var 11 år då och inställda på att vi ville ta plats i förstalaget. Men nu har vi märkt att man kan utvecklas bra ändå. Och de som är bäst när man är 11 år är inte nödvändigtvis de som är bäst nu, säger Nils Falk.

Alla spelare erbjuds utmaningar

Enskedemodellen bygger på att de som har kommit långt i sin fotbollsutveckling ska erbjudas utmaningar genom att träna och spela matcher med äldre, samtidigt som de har kvar sin grundplats i sin ordinarie träningsgrupp.

I år har Enskede IK P03 dessutom haft lag på alla nivåer i Sankt Eriks-cupen, och ett lag i kvalserien till U16. Till de lagen har spelare hämtats från de fyra träningsgrupperna, men grupperna har tränat i sina grundkonstellationer.

”Man kan nivåindela utan att nivåuppdela”

– Många tror att vi enbart har bredd bara för att vi inte har förstalag, men så är det inte. Vi har en bra spelarutbildning för alla. Enskedemodellen är lite som skolan. En lärare får inte välja bort någon utan har ett ansvar att ge alla elever möjlighet att lära sig så mycket de kan, fast man kanske har en svår och en lätt mattebok. Man kan nivåindela utan att nivåuppdela. Och vi tror att bredden är bra för eliten, säger Håkan Pontén Andersson, sportchef i Enskede IK.

Enligt Nils Falk och Ian Malmborg har modellen funkat bra.

En speciell känsla i laget

– Absolut. Vi har spelat i U16-kvalet, men tränat mest med den här gruppen där vi har en speciell känsla eftersom vi har spelat med varandra sedan vi var små, säger Ian Malmborg.

Nils Falk och Ian Malmborg känner ett visst vemod nu när P03 Röd ska upplösas. ”Ja, lite, men vi har spelat matcher med dem från de andra träningsgrupperna så man har lärt känna dem också”, säger Nils Falk.

– Samtidigt är det bra att det finns matcher för alla. Om man har prestationsångest så är det skönt att veta att man får spela match varje vecka, säger Nils Falk.

Nu är det dags – P03 nivåindelas

Men nu är det alltså dags, även för P03. Till nästa säsong, året då killarna fyller 16 år, bildas ett förstalag, ett skugglag och ett framtidslag.

Hela årets säsong har varit som en enda lång uttagning – baserad på närvaro, talang och drivkraft – där 20–25 av totalt drygt 100 spelare i P03 kommer att få plats i förstalaget.

Kan nå förstalaget senare om det inte blir nu

När P03 Röd har sin sista gemensamma träning har spelarna ännu inte fått besked om i vilket lag de får plats nästa säsong.

– Alla jag har snackat med vill komma med i förstalaget. Men man har chansen att komma med senare även om man hamnar i andralaget nu, ja till och med de i tredjelaget har chansen, säger Nils Falk.

Många av P03:orna vill spela kvar nästa år

Tomas Bergsten berättar att cirka 90 av drygt 100 spelare i P03 har aviserat att de vill fortsätta i klubben nästa säsong.

– Ja, åtminstone innan de har fått veta i vilket lag de hamnar.

Det är en klart större andel än vanligt och det innebär att Enskede IK inte kommer att anordna några provträningar, så som man brukar, för spelare utifrån som vill ta plats i klubbens förstalag nästa säsong.

Fotbollen peakar vid 11 – men inte i Enskede IK

– I fotbollen finns en peak vid 11 år. Då är det som flest spelare, sedan blir det bara färre. Men vi har vänt den trenden, vi har lyckats behålla våra spelare. Och det är tanken, att få fler att fortsätta längre. Vi vill inte ha en triangel där ett fåtal blir kvar utan en rektangel där fler fortsätter längre, även de utanför elitspåret, säger Håkan Pontén Andersson.

Årskullen P03 är ett slags första bokslut för Enskedemodellen, och det är utan tvekan positivt.

AIK mot strömmen – slutar gallra bland 8-åringar

Fakta

Glädje och lust till fotbollen i centrum

Enskede IK har i dag cirka 2 000 aktiva och 400 ledare och är därmed en av Stockholms största idrottsföreningar.

2014 införde klubben Enskedemodellen med målet att så många som möjligt ska spela fotboll så länge som möjligt.

Förstalag bildas till det år spelarna fyller 16 år i stället för till 12 år som tidigare, och tanken är att skapa en optimal miljö för spelarutveckling – en miljö där spelaren känner sig trygg och där fotbollen upplevs som någonting lustfyllt eftersom glädje är inlärningens viktigaste komponent.

Genom att ge varje spelare möjlighet att utvecklas i sin egen takt ska också fler talanger med kapacitet till spel på en högre nivå kunna tas fram. Bredden är bra för eliten.

Den första årskullen helt stöpt i Enskedemodellen (-03:orna) bildar förstalag till nästa säsong, då de fyller 16 år. Ovanligt många av de som började spela fotboll i Enskede IK som 6-åringar är kvar nu, nio år senare, och andelen som vill fortsätta även nästa säsong är också mycket hög.

Enskede IK utsågs till Årets barn- och ungdomsförening av Stockholms Fotbollförbund och även till hela Sveriges barn- och ungdomsförening av Svenska Fotbollförbundet hösten 2016 på grund av sitt arbete med Enskedemodellen.

Visa merVisa mindre