Planterare. Enskedebon Irene Friman ser till att sätta plantorna på lika avstånd från varandra. Dahliorna blommar i mitten av juli fram till frosten. Foto: Eva Tonström

Enskedeborna får njuta av dahlior i sommar

Enskedeparken har fått en egen dahliaodling. Sex stora planteringar som kommer att stå i full blom om några veckor.

  • Publicerad 09:15, 7 jun 2014

Sex stora jordbäddar med nyplanterade dahlia-skott har fått sin hemvist i Enskedeparken. Dahliaträdgården ligger i en gammal paddock strax nedanför Enskede Gård, intill koloniträdgården och i mitten av juli kommer allting att blomma.

Det är ett gäng entusiastiska Enskedebor som ligger bakom blomprojektet. De är med i Mälardahlian, en lokal krets till Svenska Dahliasällskapet, och det är också de som har betalat för blommorna. De har fått viss sponsring av företag som hjälp till med jord och grävarbeten.

– Blommorna ska vara till för allmänheten. För alla som vill slå sig ned på en bänk och njuta. En plats för intressanta möten, men också en naturlig samlingsplats för oss i föreningen, säger Charlotte Tungelstedt, en av initiativtagarna.

Föreningen har även köpt in egna parksoffor.

Dahliakunskaper

Skälet till att de gör det här är att blomstersällskapets syfte är att verka för ökad kunskap om dahlior, enligt Charlotte.

– Vi har letat efter en plats där vi kan göra offentliga planteringar och på så vis nå ut till fler, glädja fler helt enkelt.

Ytan de nu har hittat har stått oanvänd i många år och upplevdes som ogästvänlig av många, tillägger hon. Föreningen testade med fyra bäddar förra året och nu har de ökat på med sex bäddar. Eftersom rådjur inte gillar dahlior får blommorna vara ifred.

Band-klippning

Söndag 8 juni klockan 16
invigs planteringarna med bandklippning och en ny skylt om den nya dahliaträdgården sätts upp.

– Vi ser långsiktigt på trädgården och hoppas kunna utveckla den ännu mer nästa år, säger Charlotte Tungelstedt.