Tillfälligt stängt. För dem som har reserverat böcker så kommer de att skickas till Tranströmerbiblioteket på Medborgarplatsen om man inte aktivt väljer något annat bibliotek. Foto: Pia Bispo

Enskede bibliotek stänger tillfälligt

Fastigheten i Dalens allé som rymmer Enskede bibliotek ska byggas om. Därför stänger bibblan på måndag och öppnar igen i januari nästa år.

  • Publicerad 15:47, 10 jun 2022

Det var åtta år sedan som Enskede bibliotek renoverades efter besökarnas önskemål. Nu är det dags för ombyggnation igen, inte i biblioteket men i den fastighet där det ligger. Där ska det bli drygt 200 seniorbostäder för 65-plussare. Därför måste bibblan stänga tillfälligt med start den 13 juni.

– Det är inte med någon glädje som vi stänger, vi vet hur viktigt biblioteket är för många. Men bullret från bygget kommer göra att det blir en omöjlig arbets- och besöksmiljö, säger Anna Ulfstrand, chef för biblioteken i Enskede.

Planen är att bibblan kan öppna igen den 8 januari nästa år. Fram till dess kommer man att ha en del aktiviteter på andra ställen, till exempel med bokbussen.

– Vi har erfarenhet från när Årsta bibliotek var stängt nyligen och kommer att jobba uppsökande under ombyggnadstiden, framför allt med fokus på barn och unga, säger Anna Ulfstrand.

Klart 2025

Bostadsprojektet ska enligt tidsplanen vara klart i början av 2025. Det blir en mix av ettor, tvåor och treor. Etappvis kommer det att låta från bygget.

– Det är svårt att bygga tyst men vi har en bra dialog med fastighetsägarna i området och reglerade arbetstider i avtal, säger Karl Frisell, chef för nyproduktion på Micasa, och fortsätter:

– Det känns väldigt bra att vi har fått till det här. Stället har varit lite öde. Jag tror att seniorerna kommer att bidra till en ny känsla på platsen.

Här är det öppet

Under sommaren har biblioteken i Farsta, Bagarmossen och på Medborgarplatsen öppet.

Om du har lånat böcker på Enskede bibliotek innan det stänger får du behålla dem till 15 september, om det inte är kö på dem. Sedan kan böckerna lämnas tillbaka på andra bibliotek.

I samma hus som biblioteket ligger även förskolan Filosofiska. Under ombyggnationen flyttar den till en annan lokal i samma fastighet.

Visa merVisa mindre