Enskede-Årsta-Vantör bäst på äldrevård - fyller tio mötesplatser varje vecka

Enskede-Årsta-Vantör är överlägset bäst i stan på att ordna mötesplatser för äldre. De sociala träffarna blir viktiga när många får nobben från stadsdelens äldreboenden.

  • Publicerad 10:12, 25 sep 2015

Att det är svårt att få plats på ett äldreboende i Sverige är känt för många. Så ser det ut även i Enskede-Årsta-Vantör. Runt 20 procent av de som vill flytta till servicehus eller vård- och omsorgsboende får ett nej, trots att det finns lediga lägenheter. Det som styr besluten är behovet av vård hos den sökande. Bara om vårdbehovet inte kan tillgodoses med hemtjänst i den egna bostaden, kan det bli fråga om ett ja.

För att råda bot på ensamhet och isolering har stadsdelen valt att satsa extra mycket på öppna mötesplatser för äldre. De utmärker sig i kommunen med hela tio träffpunkter, och alla är välbesökta. Den stadsdel som ligger på andra plats har tre mötesplatser.

Stor efterfrågan

– Ensamheten är stor bland många äldre och vi gör det här för att skapa en meningsfull tillvaro och ge dem möjlighet att bygga upp ett nätverk, säger Kristina Goldring, äldrechef i Enskede-Årsta-Vantör.

– Mötesplatserna har blivit så efterfrågade att vi utökat antalet så att så många som möjligt har nära till en mötesplats. Den senaste invigde vi i maj i år, Hälsoträffen i Stureby, tillägger hon.

En av de mest populära träffpunkterna är Café Årstapaviljongen på Årstavägen. Där är det program varje dag, styrketräning och bingo till qigong och musikkafé. Den här dagen är det liveunderhållning med Kjell och Gunnel.  

– Skriv att det är jättebra här, vi har väldigt trevligt! Jag är här flera dagar i veckan, säger Kerstin Örneborg, och förklarar att hon brukar gå på träningspassen, de ”lagom jobbiga”.  

Eva Bryntesson, som jobbar på Årstapaviljongen, har fullt upp.

– Du ska se när det är musikkafé på måndagar, då är önskelistan lång, de vill höra allt från Edith Piaf och Martin Ljung, till Jill Johnsson och Lena Ph.

Även plats för volontärer

I bland har de öppen scén och då är det rusning till micken, för att läsa dikter eller sjunga en sång, berättar Eva.

– Väldigt många kommer flera gånger i veckan, de tar sig hit i ur och skur. Alla här bor i egna lägenheter. Är det ändring i programmet, eller någon dag är inställd, blir det missnöje och oro, berättar hon.

Mötesplatserna är även sysselsättning för yngre pensionärer, arbetslösa och sjukskrivna, de hjälper till gratis med olika saker.

Det är runt 50 personer i lokalen, i åldern 80-95 år. Många har klätt upp sig, lite lagom, och köpt kaffe och kaka till självkostnadspris (i dag bjuds det på gratis tårta för att en av volontärerna fyller år). Så fort musiken drar igång börjar de klappa i takt och sjunga med där de kan. Och kan de inte texten trallar de med bara, det går lika bra.

– Vi går hit på fredagar, det är trevlig underhållning. Mer hinner vi inte, för vi dansar också, säger Margaretha och Lennart Thorildson, som båda är drygt 90 år gamla.

Mötesplatser för 65-plus

Café Årstapaviljongen
Årstavägen 112,
mån-tors 10-15, fred 11-15

Café Gullmarsplan
Bildhuggarvägen 3
tors 13-15

Café Dalstugan i Högdalen
Harpsundsvägen 85, ingång från parken,
mån, ons, fre 9-15

Salongerna i Rågsveds servicehus
Kumlagatan 13
mån-fre 10-16

Träffen i Enskede nya servicehus
Handelsvägen 170,
mån-fre 14-16

Knuten i Enskededalens
servicehus
Dalens allé 12
tel 08 - 600 56 26

Seniorcaféet i Hagsätra
Hagsätra Torg 1,
tors 13-14.30

Café Våxtorp i Östberga
Våxtorpsgränd 18,
ons 13-15.30

Café Tussmötet i Svedmyra
Tussmötevägen 175

Hälsoträffen Tussmötet
Tussmötevägen 175
mån 12-15, ons10.30-15

I stadsdelen finns även gratis fixartjänst för äldre, seniorgym och hälsocoach.  

Visa merVisa mindre