Ensamkommande ska få ny chans att stanna

De ensamkommande barn och unga som kom till Sverige före den 24 november 2015 och som fyllt 18 år innan de fått besked från Migrationsverket ska få en ny chans att få sina asylskäl prövade, enligt regeringens nya förslag. – För dem som drabbats av orimligt långa handläggningstider, säger Isabella Lövin (MP), vice statsminister.

  • Publicerad 15:30, 27 nov 2017

Vid en pressträff på måndagen presenterade de fyra ministrarna Isabella Lövin, Ylva Johansson, Gustav Fridolin och Heléne Fritzon ett förslag för att ensamkommande barn och unga som kom till Sverige före 24 november 2015 och som nu fyllt 18 år ska få sina asylskäl prövade som minderåriga.

– Regeringens förslag ger ungdomarna möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier, säger Isabella Lövin (MP), vice statsminister.

Det finns alltså vissa kriterier som ska uppfyllas om de asylsökande ska få sin sak omprövad. Förslaget omfattar de som kom till Sverige före den 24 november 2015, väntat 15 månader eller mer på beslut, de som studerar, har studerat, har för avsikt att fortsätta studera, och som inte begått brott.

Ger ungdomarna möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

Isabella Lövin (MP)

Ungdomarna kan då få tillfälliga uppehållstillstånd. Ministrarna kan inte svara på hur många detta berör.

– De som var minderåriga när de flydde till Sverige och som med normala handläggningstider skulle ha hunnit få ett beslut innan de blev 18 får nu en ny möjlighet att stanna, säger Gustav Fridolin.

Riksdagen ska rösta om förslaget och regeringen hoppas att de nya reglerna ska träda i kraft till sommaren 2018.

Frågetecken i beskedet

Men flera personer inom asylrättsrörelsen har reagerat på ett frågetecken i beskedet. Om förslaget röstas igenom av riksdagen ska förslaget börja gälla sommaren 2018. Samtidigt har regeringen ålagt Migrationsverket att klara av alla asylsökningar från 2015 innan årskiftet.

– För mig är det nästan ett hån att man går ut på en presskonferens och säger att man har ett jättebra besked som ska börja gälla 2018. De kommer redan vara utvisade, de få som är kvar kanske får en chans till omprövningen, säger Filippa Rinman som är asylaktivist.

Hon berättar att de unga hon har haft kontakt med berättar att beskeden från Migrationsverket har kommit i ett snabbt tempo den senaste månaden.

– Det är utvisning på utvisning.

Samtidigt som Migrationsverket satt in extra resurser för att bli klara med beskeden till årskiftet meddelade de för några veckor sen att man troligtvis inte kommer att klara av den deadline som regeringen beslutat om.

Så många har anvisats i år

Anvisningar av ensamkommande barn under 2017 fram till vecka 47 per kommun i Stockholms län.

Källa: Migrationsverket