RESERVLISTA FÖR ALLA MYNDIGA. Doktor 24 öppnar upp en reservlista för 18-plussare till vaccinaionscentralen Fållan i Slakthusområdet. Foto: Michael Toll

Enormt sug när 18+ fick möjlighet att vaccinera sig

Under tisdagsmorgonen öppnade Doktor24 upp sin reservlista för alla som fyllt 18 år. Men det gällde att vara snabbt framme, för strax efter öppnandet stängde listan igen.

  • Publicerad 10:08, 1 jun 2021

18 år och ivrig att vaccinera dig mot covid-19? Nu öppnar Doktor24, som har vaccinationsmottagning i Fållan i Johanneshov, sin reservlista för alla över 18.

"Vi kallar personer från listan i åldersordning, äldst först, om vi ser att vi under innevarande dag har upptinat vaccin som riskerar att gå till spillo" skriver kommunikationschef Sara Dannborg i ett mejl.

Kan bli högt tryck

Tidigare fanns ett telefonnummer att ringa för att sätta upp sig på reservlista, men nu har de en digital registrering som nås via deras hemsida. Sara Dannborg flaggar dock för att systemet kan vara trögt om många går in samtidigt.

Listan öppnade på tisdagsförmiddagen. Och omgående slutade den fungera.

Efter mindre än en timme hade Doktor24 stängt reservlistan.

PROBLEM. Så här såg det ut för många som försökte sätta upp sig på reservlistan under tisdagsförmiddagen. Foto: Privat

Lista för 40+ hos Kry

Även Kry, som vaccinerar på Bredbyskolan i Rinkeby och på Nacka strandsmässan, har reservlista, men då för personer födda 1981 eller tidigare. Också där anmäler man sig via deras hemsida.

För dem som står på reservlista gäller det att kunna dyka upp med kort varsel.

Dags släppa på nästa grupp

Annars är det 45+ som sedan en dryg vecka släppts på för vaccinering. När det blir dags för nästa grupp, och i så fall vilket åldersspann det kommer att handla om, har inte meddelats. Tidigare har vaccinsamordnare Magnus Thyberg sagt att det kan ske i månadsskiftet maj-juni.

Dessutom pågår nu vaccinering med dos 2. De som är aktuella får ett sms när det är dags med uppmaning att gå in och boka i appen Alltid öppet.

Längre tid mellan doser

När det gäller Pfizer/Biontechs vaccin har nu spannet mellan doserna ökats från sex till sju veckor, för att göra det möjligt att vaccinera så många som möjligt med dos 1.

För Astra Zenecas vaccin rekommenderas 9-12 veckor mellan doserna.