Enormt gensvar för KTH-studenternas mattehjälp till elever

KTH-studenter vill hjälpa isolerade elever med läxhjälp. På kort tid har initiativet lockat 20 000 elever och 1 600 lärare. – Det känns helt overkligt att det växte så snabbt, säger William Agnér från Gratis mattehjälp online.

  • Publicerad 05:31, 19 mar 2020

KTH-studenterna Sophie Åström och Måns Nilsson startade initiativet Gratis mattehjälp online för att hjälpa de elever som inte kan vara i skolan på grund av corona.

Och gensvaret har blivit enormt efter att gruppen la ut första inlägget på Facebook i måndags, berättar Willam Agnér, som är pressansvarig för initiativet.

– I dagsläget är vi över 20 000 som är med i elevgruppen och över 1 600 har anmält intresse att lära ut. Det första inlägget har delats över 75 000 gånger. Det känns helt overkligt att det växte så snabbt, säger William Agnér.

 Hur känns det att gensvaret blivit så enormt?

– Engagemanget från alla hjälpare är verkligen fantastiskt och det är så otroligt kul att se folk hjälpa varandra i dessa tider.

Spritt sig över landet

Hur fungerar det då? Jo gruppen sammanför elever från gymnasiet och högstadiet med universitetsstudenter och andra som kan hjälpa till med skolarbete gratis online via appen Slack.

Det enda man behöver göra är att hitta Facebookgruppen ”Gratis mattehjälp online”. Där finns instruktioner om hur du hoppar in i chattrummet och du behöver en mailadress för att registrera dig. Sedan kan du få hjälp med till exempel mattefrågor.

Initiativet har spritt sig över hela landet. Nu är studenter från bland annat Chalmers, Lunds tekniska högskola och Blekinges tekniska högskola med och lär ut. Tidigare studenter från dessa universitet och många lärare från hela landet har också hittat gruppen.

Föräldrar bör hålla koll

Och när det sker kontakter på nätet är det som vanligt bra att föräldrar håller lite extra koll på vad deras barn gör.

– Precis som på många andra ställen på internet, så är det ett chattforum där vem som helst kan skriva. Det är något vi gått ut med i Facebookgruppen. Syftet med gruppen är att endast få hjälp med skoluppgifter. Om en hjälpare eller annan elev använder gruppen för andra syften eller beter sig på ett olämpligt sätt så leder det till avstängning. Vi har moderatorer i chatten som har koll på detta, säger Willam Agnér.

Vad gör du för att stötta Stockholm under coronakrisen? Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ? Tipsa reporter: olle.anrell@mitti.se.