Enormt byggprojekt stoppas i Upplands-Bro

Företaget CR Concrete Recycling AB vill fylla igen Lindormsnäs grustag med 500 000 kubikmeter schaktmassa. Detta för att bygga en konferensanläggning i området. Men nu stoppas projektet i Mark- och miljödomstolen.

  • Publicerad 11:33, 24 aug 2018

Lindormsnäs grustag ligger strax intill Säbyholmsvikens sydligaste del, i närheten av Bro Båtklubbs varv. Grustäkten i området är avslutad sedan några år tillbaka och därför vill företaget CR Concrete Recycling AB fylla igen det med schaktmassa.

Vill bygga konferensanläggning

Planen är att skapa en jämn grund för en konferensanläggning med flera byggnader.

Schaktmassa är överblivet material från schaktning, där en plan yta med fast mark skapas inför exempelvis byggen. För att fylla det stora grustaget behövs cirka 500 000 kubikmeter massa, ett arbete som skulle ta minst fem år att utföra. Endast rena massor som efter provtagning visat sig vara utan risk för förorening skulle användas. Företaget menar att huvudsyftet med verksamheten är återvinning av ofarligt material från infrastrukturprojekt, men Länsstyrelsen håller inte med.

Domstolen säger nej

Nu stoppas projektet i Mark- och miljödomstolen. Man hänvisar till Länsstyrelsen, som sade nej till planerna den 19 mars i år. Området är vattenskyddat för grundvattentäkt och försörjer bland annat Säbyholmsområdet med dricksvatten. Inom skyddsområdet får inte material som kan förorena yt- och grundvattnet grävas ned. Enligt domen kräver området särskild hänsyn, även om det gäller återvinning av icke-farligt avfall.

Populär grill utsattes för stenkastning under middagsrusning

Barnfamilj var nära att skadas Under onsdagskvällen den 10 augusti drabbades Brogrillen i Upplands-Bro av stenkastning – för fjärde gången under det senaste året. Vid 19.30 hördes en hög smäll i lokalen som var full av gäster.torsdag 11/8 17:33

Cirkus Cirkör kommer till Bro

Trassligt uppträdande med fri entré Söndagen den 14 augusti kommer Cirkus Cirkör till Bro.torsdag 11/8 6:30