Enorma brister i skandalbostäderna i Spånga

El, vatten och värme – inget av det fanns på plats när studenten Anna kom till sin lägenhet på inflyttningsdagen. Prime living hävdar att de informerat studenterna att lägenheterna inte var inflyttningsklara. "Bullshit", säger Anna.

  • Publicerad 13:33, 16 mar 2018

Det kan jag hålla med om att det blev för tajt, det är inte acceptabelt.

Den 7 mars godkände Stockholms stad att studenter fick flytta in i några av byggföretaget Prime livings nybyggda studentbostäder på Bromstensvägen i Spånga.

Men som StockholmDirekt kunde berätta tidigare i veckan fick studenter tillgång till lägenheterna innan godkännandet. Redan veckan innan rullade de första studenterna in med flyttlastbilar och släp. I inflyttningsmejlen som Prime living skickat ut till dem står det klart och tydligt att den 28 februari är inflyttningsdag.

– Jag kommer hit, jag har hyrt en lastbil, hämtat upp mina kompisar som ska hjälpa till – allting. Jag har packat in hela mitt hem i lastbilen, säger studenten Anna* om dagen då hon äntligen skulle flytta in.

Mardrömmen börjar...

Och där började mardrömmen. På plats möts hon av beskedet att det skett en försening.

– Det var tolv minusgrader och vi fick sitta och vänta i lastbilen alldeles stelfrusna på Lidls parkering, fortsätter Anna.

Efter 45 minuter fick flyttkompisarna så komma in i byggnaden, varpå de börjar lasta in flyttlådor och möbler.

Trängs med byggjobbare

– I den svinsmala trappan vi ska bära upp allt i sitter det fortfarande två gubbar och svetsar det sista. Vi säger "ursäkta, tut, tut", men de sitter bara kvar och jobbar.

Till slut är alla grejer på plats i lägenheten, som visar sig sakna väsentliga funktioner.

– Det fanns ingen värme, ingen el och inget vatten. Så jag fattade ju att något var fel.

Tvingas lämna

Sen kommer nästa käftsmäll.

– Då stöter vi på en tjej som säger att vi måste vara härifrån om en kvart eftersom "det fortfarande är en byggarbetsplats". Så det var bara att ta lastbilen och spurta iväg, säger Anna, som tvingades flytta in på hotell, på Prime livings bekostnad.

Besked om hur länge Anna ska bo på hotellet, får hon först två dagar senare i ett mejl. Och hennes mediciner och ägodelar, däribland viktiga noter inför en konsert hon ska hålla, kommer hon inte åt. Dessutom ruttnar all mat hon inhandlat, eftersom kyl och frys saknar el.

Första studenterna på plats – mitt i byggkaoset

Inflytt igen, men problemen fortsätter

Måndagen den femte mars, då bygget fortfarande inte fått ett slutbesked som ger grönt ljus för inflytt (se faktaruta), får Anna äntligen flytta in i lägenheten igen. Men problemen fortsätter.

Anna radar upp tretton av de fel/problem hon upptäckt i lägenheten:

Ett stort hål i vardagsrumstaket

Schaktskåp i väggen som ej täckts över

En duschkran och slang som inte fungerade

Fläkt som inte fungerade

Glappande induktionsspis (Prime living menar att detta beror på Annas kokkärl)

Ytterdörr som inte gick att stänga

Ofärdig balkong

Skåp i hallen som saknade nyckel

En trasig hallampa

Sned badrumslampa

Snett golv som släppt från listerna (Prime living menar att detta är normalt)

Sprickor i badrummet

Ingen brevlåda/postfack

Den större delen av felen har nu setts över/åtgärdats av Prime living.

"Får ingen post"

– Jag har köat i fem år för den här bostaden och jag betalar 7100 kronor plus el för att bo här. Nu blir jag bara ledsen av att vara här. Till trapphuset finns det ingen dörr. Det är ett blått trasigt skynke som hänger från byggställningen, så vem som helst kan ju knata in här. Jag kan inte ens få min post hit. Jag får åka ut till min gamla bostad och hämta den.

VD: "Det stämmer inte"

Jan Severa, VD på Prime living, vill först inte gå med på att den 28 februari var inflyttningsdatum.

Men de har ju fått mejl där det står klart och tydligt, svart på vitt, att inflyttningen är den 28?

– Det stämmer inte. Vi har informerat varje student att de bara fick magasinera sina saker. Vår plan och avsikt var att komma in onsdag/torsdag den veckan. Men av olika anledningar, som väder och kyla kunde vi inte göra det. Då fick vi skjuta på inflyttningen, säger Jan Severa.

Nu erkänner du ju själv att inflyttningen var tänkt till den 28:e, en vecka innan ni fick slutbesked.

– Nej men alltså vi planerade att flytta in den 28 så är det ju, säger Jan Severa efter många om och men.

I slutet av samtalet går Jan Severa i alla fall med på att de kunde hanterat saken bättre.

– Det kan jag hålla med om att det blev för tajt, det är inte acceptabelt. Men vi jobbade med omsorg för studenterna, vi ville verkligen hjälpa dem.

Jan Severa lovar nu att studenterna kommer att få ytterligare avdrag på hyran – än vad som tidigare utlovats.

– Det kommer bli ett väsentligt större avdrag.

Studenter: "Vi har inte fått mejlen"

Efter samtalet skickar Prime living en kopia av mejlet där de ska ha informerat studenterna om att de endast får magasinera sina saker i lägenheterna. Där framgår att inflyttningen måste skjutas upp två dagar. Mejlet skickades ut tisdag kväll, alltså dagen innan inflyttningen var planerad.

Anna kallar det för "bullshit" och säger själv att hon aldrig fått det mejlet. Däremot fick hon ett annat mejl senare samma kväll som välkomnade henne till inflytt dagen därpå. En annan student vi också har kontakt med, uppger att han inte heller fått det mejl Jan Severa syftar på.

När vi frågar Prime Living hur det kan komma sig att studenterna bara nåtts av mejlet som välkomna dem till inflytt, ber de att få återkomma. Några dagar senare får vi ett svar där Prime living skriver att de brustit i kommunikationen med studenterna. Framöver lovar de att stärka sina rutiner för kommunikation väsentligt. De framhåller också att lägenheterna i stort ska ha varit färdigställda invändigt och kvalitetskontrollerade vid inflytt.

* Anna heter egentligen något annat.

– När jag frågade en byggubbe om varför golvet är snett sa han att det ska se ut så eftersom det är en modulbostad som fraktats från Kina, säger studenten. Foto: Mikael Andersson

Slutbesked

- Vid byggåtgärder får byggherren normalt sett inte ta byggnadsverket i bruk innan byggnadsnämnden har gett ett slutbesked. 

- Om kraven för slutbesked inte uppfylls får byggnadsnämnden under vissa förutsättningar ge ett interimistiskt slutbesked i avvaktan på ett slutligt slutbesked.

- Tas ett byggnadsverk helt eller delvis i bruk utan slutbesked eller interimistiskt slutbesked ska byggnadsnämnden besluta om byggsanktionsavgift.

Källa: Boverket

Visa merVisa mindre

Stopp. "Målsmän ansvarar för sina barn", går det att läsa vid ingången till studentbostäderna. Foto: Mikael Andersson

Vill ha pengar tillbaka. "Med depositionen har jag legat ute med fjorton lakan den här månaden, för ett bygge som är katastrof", säger en student och visar upp en lista med fel hon upptäckt i sin nya lägenhet. Foto: Mikael Andersson