Trångt. Det är svårt för både cyklister och gångtrafikanter att få plats på den smala trottoaren vid tingshuset. Foto: Wikimedia Commons

Enköpingsbor cyklar på gångbanor

Många cyklar på trottoarer och gångbanor. En medborgare föreslår därför bättre skyltning.

  • Publicerad 10:23, 20 okt 2020

I Enköping råder stor oklarhet om var det lämpar sig att gå respektive cykla, meddelar en medborgare i ett förslag till kommunen.

Cyklar på trottoaren

Det har blivit en vana för många att cykla på trottoarer som medborgaren bedömer endast är avsedda för gående. Till exempel cyklar vissa på den mycket smala trottoaren invid tingshuset. Medborgaren har som gående ibland tvingats gå ner på gatan för att väja för cyklister. Väldigt många skolungdomar verkar inte ha förstått att den trottoaren inte är tillräckligt stor för cykeltrafik.

Är det en gångbana?

Längs Kyrkogatan är det många som cyklar på gångbanan. För det är väl endast en gångbana, undrar medborgaren.

Tvingas hoppa undan

Ytterligare ett exempel är trottoaren längs Kungsgatan från Lasarettet, i riktning mot Ågatan, på höger sida. Även där cyklar många, vilket gör att man som gående tvingas "hoppa undan".

På senare tid har det utöver cyklisterna även dykt upp personer som kör elsparkcyklar. De kör dessutom mycket fort vilket, enligt medborgaren, höjer olycksrisken väsentligt.

Medborgaren anser att alla som rör sig i trafiken behöver en påminnelse om de trafikregler som gäller, oavsett färdsätt.

Medborgaren föreslår därför bättre skyltning, vägmarkeringar, samt information till allmänheten.

Kommunfullmäktige beslutade på sitt sammanträde 19 oktober att överlämna förslaget till tekniska nämnden.

Beslutet fattat: Max 8 pers vid sammankomster i länet

Nyheter Åtta pers. Inte fler. Länsstyrelsen i Uppsala län har fattat beslut om max åtta sittande deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i länet.måndag 23/11 13:11

Helgens brott: Mobiltjuv, bedragare, 15-årig däckrullare, huvhoppare på Circle K och lite till

Nyheter Ännu en helg där krogmiljön är särdeles lugn i Enköping. "Avfolkat", står i polisens rapport från helgen. Bedrägerier, stölder och inbrott fortsätter dock. Här är måndagens blåljusrapport från helgen:måndag 23/11 12:54