Enköpingsbo pekas ut som mördare i bok

Den nya boken "Kattstryparen rum 419" bygger enligt författaren på verkliga händelser. Handlingen utspelar sig till stor del i Enköping och skildrar hårda livsöden.

  • Publicerad 17:09, 16 okt 2019

Söndagen den 7 juli 2013 hittades en 51-årig man mystiskt död på stadshotellet i Västerås.

Den 51-årige mannen bodde i Enköpingstrakten och hade ett eget företag i åkeribranschen. Mannens änka misstänktes för mord på sin make och satt därför häktad under hösten 2013. Änkan avskrevs sedan från polisutredningen som lades ner i december samma år. Det ansågs inte kunna bevisas om Enköpingsföretagaren blivit mördad eller om han hade begått självmord.

Vid tidpunkten för makens död 2013 hade frun bara några dagar tidigare blivit utsläppt från fängelset. Fängelsetiden var påföljden av en dom för ekonomisk brottslighet kopplad till makens åkeriföretag.

Änkan dömdes i somras till ett nytt fängelsestraff i två år och sex månader för ytterligare ekonomisk brottslighet kopplad till den döde makens åkeriföretag.

Författaren Stefan Di-Omnia är däremot övertygad om att Enköpingsföretagaren mördades av sin hustru, trots att detta inte har kunnat bevisas av rättsväsendet. Detta är utgångspunkten för boken "Kattstryparen rum 419" som nu finns ute hos bokhandlarna.

"Kattstryparen rum 419" är en roman där namnen på de inblandade är påhittade. Samtidigt har Stefan Di-Omnia under över fem års tid ägnat sig åt efterforskningar för att försöka få fram så mycket fakta som möjligt i fallet.
Boken börjar med att skildra de två blivande makarnas uppväxter i olika Stockholmsområden och slutar med Kronofogdens utmätning av änkans tillgångar i Fjärdhundra.

Boken väcker många frågor. Att änkan har begått brottsliga handlingar finns väl dokumenterat eftersom hon har dömts för ett flertal brott. Detta är däremot inget bevis för att kvinnan har mördat sin make.

Eftersom boken är en roman kan den inte heller användas för att hitta någon lösning på gåtan med den döde Enköpingsföretagaren. Det går ju inte att utläsa exakt var författarens omfattande faktagranskningar slutar och var hans fria fantasier börjar.

”Nästan alla är väl Liberaler”

Nyheter Svante Forslund står överst på Liberalernas valsedlar i Enköping. – Nästan alla människor är väl liberaler, fast de röstar inte på oss, säger han över en kopp kaffe på Kafé Systrar Två.måndag 27/6 1:15