Tillsammans. Ska nå målet: Årets stadskärna. Övre raden f.v: Sara Olsson, Charlotta Stenberg och Anne Nilsson. Nedre raden: Johan Borg, Susann Karlsson, Cissi Lööv, Elisabeth Moglia. Foto: Fredrik Gustafsson

Enköping ska bli Årets stadskärna

Handlarna, tjänstemännen och politikerna står enade – Enköping ska utses till Årets stadskärna inom sex år. – Vårt mål är att senast 2025 bli årets stadskärna, säger Anne Nilsson, sekreterare i Enköping Centrumsamverkan.

  • Publicerad 10:18, 27 maj 2019

Jag har aldrig haft så många kunder som nu.

Som vi tidigare skrivit om är det flera handlare i centrum som valt av olika anledningar att lägga ned sina verksamheter eller försöka sälja. Men i stället för att slås ned av den nyheten har flera näringsidkare och tjänstemän på kommunen nu samlat kraft.

– Det är flera butiker där det blir förändringar, men det har mer eller mindre råkat sammanfalla. Samtidigt tror jag att det är ganska bra att det här belyses så att folk får upp ögonen för att man måste handla på hemmaplan om man vill ha butikerna kvar i Enköping, säger Elisabeth Moglia och fortsätter:

– Nu när det här händer, behöver det inte bara vara negativt. Sedan jag la ut min butik till salu så har kunderna strömmat in. Jag har aldrig haft så många kunder som nu. Och det är kunder som kanske inte brukar komma in och handla. Många säger fina saker. Då blir man glad. Jag upplever verkligen att Enköpingsborna vill ha butikerna kvar, säger Elisabeth och Cissi Lööv, kommunens näringslivschef, fyller i:

– Det här kan bli en kraft i vår kommande utvecklingsfas.

Utveckling kommer det bli

I 25 år har företaget Svenska Stadskärnor delat ut utmärkelsen ”Årets Stadskärna”. Utmärkelsen går till den stad som gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum genom samarbeten mellan både privata och offentliga aktörer. Förra året vann Linköping utmärkelsen. Senast 2025 ska Enköping få den. Det har handlare, tjänstemän och politikerna enats kring.

– Vårt mål är att senast 2025 bli årets stadskärna. Den processen är under uppstart under det här året, säger Anne Nilsson, sekreterare i Enköping Centrumsamverkan, och tillägger:

– Anledningen att vi valt 2025 är för att tanken är att det mesta som planeras runt torget, Stattomten och Paushuset, ska vara klart då.

Kräver samverkan

För att nå utmärkelsen krävs först och främst en god samverkan mellan kommunen, fastighetsägarna och näringsidkarna i kommunen. Och exakt hur initiativtagarna ska nå sitt mål är inte klargjort ännu. Men det är på gång.

– Vi har inte riktigt tryckt på startknappen för resan mot årets stadskärna, vi har några bitar till som måste på plats. Det är ett stort gediget arbete som måste göras, och det har vi gjort. Nu har vi förankrat vårt mål hos politikerna, så snart så kan vi köra igång, säger Charlotta Stenberg på kommunen och Cissi Lööv tillägger avslutningsvis:

– Resan kommer att vara avgörande, för den fortsätter ju sen även efter 2025. Vi kommer att svetsas samman under den här resan, säger Cissi Lööv.

Vad är årets stadskärna?

I år utses Årets stadskärna för 25:e gången i ordningen av Svenska Stadskärnor AB. Förra året utsågs Linköping till årets stadskärna. I år är finalisterna Karlskrona, Östersund och Åmål.

I Svenska Stadskärnor samverkar bland andra Sveriges kommuner och landsting, SKL, Svensk Handel, Fastighetsägarna Sverige, Visita samt över 200 enskilda kommuner och företag, samverkansorganisationer, konsultföretag, arkitektkontor samt nätverket Sveriges Centrumutvecklare.

Visa merVisa mindre

”Nästan alla är väl Liberaler”

Nyheter Svante Forslund står överst på Liberalernas valsedlar i Enköping. – Nästan alla människor är väl liberaler, fast de röstar inte på oss, säger han över en kopp kaffe på Kafé Systrar Två.måndag 27/6 1:15