Enköping har aldrig haft så hög andel legitimerade lärare i de kommunala grundskolorna som i år. I resten av Sverige är trenden en annan. Foto: Mostphotos

Enköping – ett lysande undantag i skolvärlden

Andelen legitimerade lärare i de kommunala grundskolorna i Enköping stiger. Från hög nivå till ännu högre. – Vi har aldrig tidigare haft fler legitimerade lärare än i år. Det är ”all time high”, konstaterar Anders Härdevik, verksamhetschef för de kommunala grundskolorna.

  • Publicerad 09:28, 17 sep 2020

I Enköpings kommunala grundskolor har nu 93,5 procent av lärarna lärarexamen, berättar kommunen. Det inkluderar visstidsanställda vikarier.

Snittet i landet är 78 procent.

Enköping låg redan tidigare på en hög nivå, cirka 91 procent.

– Vår ambition är att vara en bra arbetsgivare och det arbetet vilar aldrig. Det är en ständig process att få läraryrket att fortsätta att vara ett attraktivt yrke, världens viktigaste yrke, säger Anders Härdevik.

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, har Sverige aldrig tidigare haft fler grundskollärare – över 104 000 i slutet av förra året – men inte på 30 år har en lägre andel av dem haft lärarexamen.

Enköping är således ett undantag från den trenden.

– Våra resultat uppstår i mötet mellan lärare och elev och det är det mötet vi även fortsatt kommer att prioritera. Tillit och en kultur där vi förenas i en gemensam riktning är helt avgörande för vår nuvarande och fortsatta framgång. säger Anders Härdevik.

Får fängelse för penningtvätt

Nyheter Enköpingsbo. Döms till 1 år och 6 månader En man hemmahörande i Enköpings kommun, döms till fängelsestraff efter att ha tagit emot och skickat vidare pengar i syfte att dölja att pengarna kom från brottslig verksamhet.måndag 19/10 13:19