Avbildad reporter. Konstnären Alice Winkler-Nilsson är född och uppvuxen i Vasastan. Foto: Mimmi Epstein

Enkätintervjun ledde till ett konstverk

Efter att ha blivit intervjuad i veckans enkät målade Vasastadsbon Alice Winkler-Nilsson, 81, en tavla som föreställer reportern – alltså mig.

  • Publicerad 16:00, 6 aug 2015

I går kom det ett vadderat kuvert till redaktionen. Det innehöll en tavla föreställande Vi i Vasastans reporter – mig – signerad Alice Winkler-Nilsson som jag i fredags förra veckan intervjuade kort i Vasaparken.

Tack Alice!

– Ha ha ha. Jag är lite lekfull.

Hur länge har du målat?

– Det är en lustig historia. Jag var inte ens med under teckningslektionerna i skolan. Men när jag var 61 år började jag måla. Och då började jag måla som bara den. Jag var inne i en teckningsaffär på Sveavägen och frågade vad man behövde för att måla en tavla – och så köpte jag färger och duk.

Vad målade du då?

– Området kring Rörstrandsgatan 9A där jag hade min tandläkarpraktik. Jag satte upp tavlan på praktiken och då var det en patient som sa ”den där måste du gå till Länsmuseet med”. Och det gjorde jag. Museet låg vid Sabbatsberg då och de hade med tavlan i utställningen ”Staden som hembygd”. Sen höll det på att gå riktigt illa. De var nära att sälja tavlan för 10 000 kronor men jag lyckades stoppa köpet och tavlan kunde komma tillbaka till praktiken.

Har du fler utställningar på gång?

– Nej, numera ger jag tavlan till den jag har målat av.