Alexandra, Johan och Peter från Kungsholmen var rörande överens om att det är viktigt att rösta. På frågan vem de vill fika med i Stadshuset var däremot svaret inte lika enhetligt. Foto: Olle Anrell

ENKÄT: Varför är det viktigt att rösta?

Valet påverkar vår framtid och hur samhället fungerar. Därför är det viktigt att rösta, menade väljare som Mitt i träffade på Kungsholmen. På frågan vilken politiker man helst skulle vilja fika med gick däremot svaren isär.

  • Publicerad 14:02, 9 sep 2022

Peter Tomtlund, 38, Marieberg Foto: Olle Anrell

Peter Tomtlund, 38, Marieberg

– Det är för att värna demokratin framför allt. Den är inget vi kan ta för givet och majoriteten av jordens befolkning bor ju faktiskt i länder som inte har demokrati.

– Jag har faktiskt redan röstat, jag var så ivrig så jag ville inte vänta. Många röstar ju på valdagen som en ceremoni och tradition, men jag har röstat för få gånger för att det ska ha blivit så. Jag bodde faktiskt i en diktatur, i Kina, i många år så jag missade många val då.

Någon lokal som är extra viktig?

– Jag tycker kollektivtrafiken bör byggas ut och att pengarna läggs där snarare än på biltrafilken. Och det gäller både här på Kungsholmen och övriga regionen.

Vem i stadshuset skulle du helsta ta en öl eller en kaffe med?

– Jag skulle nog säga Erik Slottner i KD, för han är av fylld av åsikter om stadsplanering och det är något jag själv jobbar med.

Visa merVisa mindre

Johan Ludvigsson, 50, Thorildsplan Foto: Olle Anrell

Johan Ludvigsson, 50, Thorildsplan

– Ja, det är viktigt att rösta eftersom man inte har rösträtt i alla länder och man måste värna om det. Röstar man inte är man lat tycker jag.

– Jag har förtidsröstat, det är skönt att göra det. Och när jag jobbade för ett parti i valrörelsen 2010 sa de att man kan dö i morgon så det är lika bra att rösta nu.

Någon fråga som är extra viktig?

– Man ska värna om staden såklart och se till att det är fint här. Men större måste man ta tag i brott och straff. Och ge mer valmöjligheter till människor och inte detaljstyra så mycket.

Vilken poltiker i stadshuset vill du ta en fika med?

– Jag känner ju många av dem, så Anna König i så fall. Jag gillar henne, hon är supertrevlig. Sedan skulle jag gärna träffa Daniel Helldén och fråga varför han har byggt alla cykelbanor.

Visa merVisa mindre

Alexandra Elvesund, 47, Kungsholmen Foto: Olle Anrell

Alexandra Elvesund, 47, Kungsholmen

– Det är jätteviktigt för det är det som demokratin bygger på. Vi har möjlighet att påverka hur Sverige ser ut i framtiden, hur vi kommer att ha det och hur våra barns skola ska se ut till exempel.

Någon lokal fråga som är extra viktig?

– Ja, det är viktigt arr Stadshagens idrottplats får vara kvar. Den är en av få större fotbollsplaner som finns kvar i stan och som också har omklädningsrum.

Har du röstat än?

– Nej, vi tänkte göra det tillsammans i familjen. Jag har en tolvåring som håller på med skolval och han var med för fyra år sedan också. Jag tror det är kul att se hur man plockar valsedlar och så.

Någon politiker i stadshuset du skulle vilja ta en kaffe med?

– Den som är ansvarig för parkerna skulle jag gärna prata med om parker och om fotbollsplaner.

Visa merVisa mindre

Victor Lopez von Unge, 55, Lilla Essingen Foto: Pekka Pääkkö

Victor Lopez von Unge, 55, egenföretagare, Lilla Essingen

– För att det är en del i att uttrycka sin röst och delta i samhället. Det är inte alla förunnat.

Vad är den viktigaste frågan i ditt närområde?

– Klimatet. Det är viktigt även i det lilla.

Vilken politiker i stadshuset hade de helst velat ta en öl eller fika med?

– Magnus Runsten, en driven och jordnära politiker som jag hoppas väljs in i Stockholms fullmäktige för Miljöpartiet.

Visa merVisa mindre