Foto: Emma Löf Hagström

Enkät: Därför röstar Järvaborna

Att det är viktigt att rösta var alla Mitt i pratade med rörande överens om när vi gick ut och tog tempen på Järvaborna. Skola och trygghet står högt på listan av vad som engagerar. Den 11 september är det dags att bege sig till valurnorna.

  • Publicerad 15:02, 9 sep 2022

Cecilia Jatta, 21, Akalla Foto: Emma Löf Hagström

Cecilia Jatta, 21, Akalla

Varför är det viktigt att rösta?

– Om man inte gillar de som styr och vill påverka så har man ett ansvar att rösta! Det känns viktigt att alla gör det och försöker engagera sig.

Vilka är dina viktigaste valfrågor?

– Jag kan inte välja exakt vad som är viktigast. Jag har mer gjort så att jag lyssnat på vad alla partier har att säga, sedan bestämde jag mig. I slutändan var det bara ett parti som "made sense" för mig faktiskt. Lokalt i Akalla tycker jag man kan jobba med tryggheten.

Du är förstagångsväljare – hur känns det?

– Det är pirrigt! Jag är lite nervös. Jag kommer rösta på valdagen, det känns roligast, det blir som en happening då. Jag tror de flesta av mina kompisar i min ålder är taggade på att rösta, det känns som folk är rätt insatta i politiken och har sett fram emot det.

Jan Stålhandske, 71, Akalla Foto: Emma Löf Hagström

Jan Stålhandske, 71, Akalla

Varför är det viktigt att rösta?

– Vad skulle alternativet vara? Det vore ju tråkigt om någon annan skulle bestämma, att ha makten att påverka men inte ta chansen.

Vilka är dina viktigaste valfrågor?

– Jag röstar inte främst utifrån specifika frågor utan har snarare en grundläggande ideologisk inställning. Men en bra kulturpolitik – kultur är grunden för ett rikligt mänskligt liv tycker jag. Och naturligtvis att vi har ett samhälle där folk kan känna sig trygga.

Du förtidsröstade, hur kommer det sig?

– Jag ska vara bortrest över valhelgen så jag kommer nog inte ha tid att rösta då. Dessutom är jag bestämd i mina åsikter, jag kommer inte ändra mig mellan i dag och valdagen, jag vet hur jag känner och vad jag vill.

Olga Pirizadeh, 56, Akalla Foto: Emma Löf Hagström

Olga Pirizadeh, 56, Akalla

Varför är det viktigt att rösta?

– Folk före mig kämpade för att få göra sina röster hörda och för att jag skulle få göra min röst hörd. Det är min skyldighet att föra arvet vidare och fortsätta kämpa för det jag tror på. Det är viktigt att ta ansvar, om man sitter i soffan och klagar mestadels av tiden får man faktiskt ta sig ut på valdagen och göra något åt det också, annars har man ingen rätt att vara missnöjd.

Vilka är dina viktigaste valfrågor?

– Miljö och klimat – det kan ju faktiskt inte vänta. Äldreomsorg, skolan, flyktingpolitik. Rent lokalt vet jag faktiskt inte, jag har inte bott i mitt område tillräckligt länge. Det kommer nog komma med tiden.

Vad ska man tänka på under valdagen?

– Jag uppmanar alla att gå och rösta! Så enkelt är det. Det är ett privilegium att vi har möjligheten att göra det. Det är långt ifrån alla som har det så bra, det får vi inte glömma.

Suhel Naden, 41, Kista Foto: Emma Löf Hagström

Suhel Naden, 41, Kista

Varför är det viktigt att rösta?

– Det är ens rättighet att rösta och därför också ens skyldighet, tycker jag. Man bidrar till samhället.

Vilka är dina viktigaste valfrågor?

– Skola och vården rent generellt. Lokalt skulle jag säga säkerheten och frågor kopplat till den, den måste bli bättre här i Kista.

Du förtidsröstade! Varför?

– Jag reser väldigt mycket så det var bra att kunna göra så här. Det gick smidigt, det var knappt några människor och bra ordnat här i Kista.

Jasaman Kakavand, 30, Akalla Foto: Emma Löf Hagström

Jasaman Kakavand, 30, Akalla

Varför är det viktigt att rösta?

– Man kan inte bara klaga. Vi har också ett ansvar, vi är samhället.

Vilka är dina viktigaste valfrågor?

– Skola, el och bränsle. Skolan måste verkligen bli bättre. De måste komma med konkreta förslag och berätta hur och vad de ska göra, inte bara "att" de ska göra den bättre. Inte bara tomma löften, det räcker med det nu.

Hur har du förberett dig inför valet?

– Jag har varit på alla i min närhet, hur mycket som helst, om att rösta, det är så viktigt. Alla måste ta sitt ansvar.