Röstar. Västerortsborna Karin Halde, Börje Turesson och Sabina Yesmin tycker alla det är viktigt att gå till valurnorna.

Enkät: Därför röstade västerortsborna

Västerortsborna har gjort sin röst hörd vid valurnorna. Trygghet, skola och miljö stod högt upp på listan över valfrågor som var viktiga för väljare i västerort.

  • Publicerad 09:45, 13 sep 2022

Sabina Yesmin, 42, Vällingby. Foto: Mikael Andersson

Sabina Yesmin, 42, Vällingby

– Tryggheten och säkerheten i skolorna är den viktigaste valfrågan för mig. Min son går i grundskolan och obehöriga tycks kunna ta sig in på skolorna utan problem, har jag märkt, trots att de inte har något där att göra.

– Annars hoppas jag att Vällingby fortsätter vara tryggt. Jag gillar att man ser polisen ofta, att polisstationen finns här i centrum.

Sabine Yesmin, som Mitt i träffar i samband med att hon förtidsröstar på Vällingby bibliotek, tycker att det är en plikt att rösta.

– Vi har demokrati och möjlighet att påverka och då tycker jag man ska utnyttja det, säger hon.

Visa merVisa mindre

Börje Turesson, 77, Grimsta Foto: Mikael Andersson

Börje Turesson, 77, Grimsta

– Äldrefrågan är viktigast lokalt. De äldre är en grupp som får allt mindre att säga till om i västerort, som tvingas leva på dåliga pensioner och vad det verkar kommer det bara bli värre i framtiden. Jag personligen ska dock inte klaga, jag klarar mig bra.

I valrörelsen har trygghet varit mycket på tapeten, men det är inte någon hjärtefråga lokalt för Börje Turesson.

– Folk verkar tycka att tryggheten är den viktigaste valfrågan, men jag har aldrig känt mig otrygg i Hässelby-Vällingby. Det är en jättetrevlig stadsdel som jag trivs bra i. Jag har bott här väldigt länge.

Börje Turesson anser att alla som fick borde ha röstat i söndags.

– Jag tycker faktiskt det är en medborgerlig plikt, jag hoppas så många som möjligt utnyttjade möjligheten.

Visa merVisa mindre

Karin Halde, 39, Spånga Foto: Mikael Andersson

Karin Halde, 39, Spånga

– Vi är nyinflyttade i Spånga med två små barn, och jag tänker mycket på att de ska ha det bra när de växer upp. För mig är mer ordning och reda i skolorna viktigt. Min mamma är lärare och det finns mycket att säga om hur det är i skolan i dag. Liksom ökad trygghet, att grönområdena runt Spånga bevaras samt att klimatfrågan prioriteras.

Att gå och rösta är för Karin Halde en självklarhet.

– Jag tycker det är jätteviktigt att rösta. Jag har varit rätt traditionell och röstart på valdagen genom åren, och inte förtidsröstat, säger hon.

Visa merVisa mindre

Suvi Posti, 66, Sundby Foto: Mikael Andersson

Suvi Posti, 66, Sundby

– Att rösta är jätteviktigt, en demokratisk skyldighet.

Det tycker Sundbybon Suvi Posti, som svarar så här om den viktigaste frågan lokalt:

– Miljön i västerort är viktigast. Vi kan inte låta bostads- och skolbyggen byggas på platser som i dag är väldigt betydelsefulla. Spånga är en jättefin kommundel, men det gäller att politikerna fortsätter arbeta för att den förblir så också i framtiden. Jag är rätt optimistisk, en del mindre genomtänkta byggförslag har stoppats på senare tid.

Visa merVisa mindre

Cecilia Jatta, 21, Akalla Foto: Emma Löf Hagström

Cecilia Jatta, 21, Akalla

Varför är det viktigt att rösta?

– Om man inte gillar de som styr och vill påverka så har man ett ansvar att rösta! Det känns viktigt att alla gör det och försöker engagera sig.

Vilka är dina viktigaste valfrågor?

– Jag kan inte välja exakt vad som är viktigast. Jag har mer gjort så att jag lyssnat på vad alla partier har att säga, sedan bestämde jag mig. I slutändan var det bara ett parti som "made sense" för mig faktiskt.

Du är förstagångsväljare – hur känns det?

– Det är pirrigt! Jag är lite nervös. Jag kommer rösta på valdagen, det känns roligast, det blir som en happening då. Jag tror de flesta av mina kompisar i min ålder är taggade på att rösta, det känns som folk är rätt insatta i politiken och har sett fram emot det.

Visa merVisa mindre