Trots att vänstersvängen är förbjuden föreslår Eniro att man ska ta den vägen, till exempel på väg till Södersjukhuset. Foto: Victor Malmcrona/Eniro

Eniro om förbjudna svängen: "Vi ser allvarligt på detta"

Att svänga vänster från Skanstullsbron in på Ringvägen är förbjudet. Ändå förelår Eniros karttjänst att man ska göra det. Tallkrogenbon Karin har i två års tid försökt få felet rättat. "Anmärkningsvärt att ingen tar ansvar," säger hon.

  • Publicerad 13:43, 14 apr 2022

För ett par år sedan skulle Tallkrogenbon Karin Hyllengren åka till Södersjukhuset. Då hon var lite osäker på vägen slog hon in rutten i Eniros karttjänst.

Enligt den skulle hon svänga vänster in på Ringvägen efter att ha kört över Skanstullsbron. Det fick Karin Hyllengren att reagera.

– Jag råkade veta att vänstersväng är förbjudet där. Men tänk de som inte vet det, det kan ge upphov till stor förvirring och olycka om någon i nervositet och brådska försöker svänga där, säger hon.

Problemet kvarstår

Sedan dess har hon försökt göra Eniro, Trafikverket och kommunen uppmärksamma på saken, men inte fått någon riktig respons.

– Det är anmärkningsvärt att ingen tar ansvar för att det blir rätt.

Aja baja. Vänstersväng i korsningen har enligt nuvarande, lokal trafikföreskrift varit förbjuden sedan 2010. Foto: Victor Malmcrona

"Trafikverkets fel"

Felet ligger inte hos Eniro, menar de när Mitt i hör av sig.

– Vi får vår ruttdata ifrån Trafikverkets NVDB-databas och kan tyvärr inte ändra det själva, skriver produktchefen Dennis Stenberg, i ett mejl.

Däremot går saken att felanmäla på Trafikverketshemsida, skriver han.

"Korrekt info"

Men från Trafikverkets håll låter man meddela att informationen i deras databas är korrekt.

– Där är förbjuden sväng inlagd. Så kommer man söderifrån på Götgatan, mot Ringvägen, betyder det att man inte kan svänga vänster där, säger Tomas Löfgren, dataproduktutredare på myndigheten.

Vägbeskrivning. Den här rutten föreslås söderifrån till Södersjukhuset. Foto: Eniro

"Ser allvarligt på detta"

Mitt i hör av sig till Eniro igen med Trafikverkets besked. Då säger Dennis Stenberg att de ska låta sina utvecklare titta närmare på frågan.

– Vi ser allvarligt på detta och om felet är på vår sida kommer vi att avsätta resurser till att åtgärda det samt undersöka om det är ett systematiskt fel som gör att det kan vara fel på fler ställen.

Några dagar senare återkommer Dennis Stenberg.

– Våra utvecklare har hittat ett fel i vår kod som de tror orsakar detta. De kommer att göra en release som vi hoppas skall åtgärda felet.