Enikö Arnell-Szurkos flyttade ihop med sin man i ett sekelskifteshus i Långbro – då började tankarna på en podd om Älvsjö. Foto: Veronica Johansson

Enikö startar Älvsjöpodd: ”Vill ta reda på saker”

Enikö Arnell-Szurkos flyttade till Långbro för knappt två år sedan. Redan då fanns tankarna på att starta en podcast – och i februari planeras första avsnittet av Älvsjöpodden ha premiär. – Jag vill ta reda på saker som många undrar över.

  • Publicerad 05:00, 17 jan 2020

För knappt två år sedan flyttade Enikö Arnell-Szurkos till ett hus byggt 1907 med ett torn i Långbro tillsammans med sin nya man. Numera är det inte bara maken som har hennes hjärta, utan också tornhuset och Älvsjö.

– För första gången känner jag att jag vill rota mig här. Jag älskar det här huset, jag älskar miljön, här vill jag leva.

Det tog inte lång tid innan nyfikenheten för närområdet väcktes.

– Jag gick förbi den gamla macken här och har sett lappar om Röda stugan i Älvsjöskogen. Jag vill ta reda på saker som många undrar över.

Enikö Arnell-Szurkos hus från 1907 bär på mycket Älvsjöhistoria. Här är bilder från första familjen som bodde i huset. Foto: Veronica Johansson

Sa upp sig för att göra podcast

Podcasten är ett drömprojekt. I slutet av förra året sa Enikö Arnell-Szurkos upp sig på sitt jobb som arbetsmarknadsjournalist för att bland annat ha tid att starta den.

– Jag kände att jag måste våga testa. Jag har två nyårslöften, inte köpa nya kläder och inte söka några nya jobb. Nu ska jag fokusera och satsa på detta.

Köpet av det gamla huset i Långbro fick Enikö Arnell-Szurkos att börja fundera på Älvsjös historia. Foto: Veronica Johansson

Hon har gått en kurs i att göra podcast och har tagit hjälp av radioprofilen Tomas Jennebo för att komma i gång. Källaren i huset i Långbro håller på att byggas om till en poddstudio.

– Varannan vecka ska ha en gäst i studion, det kan vara en kändis som bor i Älvsjö, politiker, skådisar, författare. Men det kan också vara lokala Älvsjöbor och profiler. Varannan vecka ska det vara en lokal berättelse, historien om den gamla macken eller alla 100 år gamla hus.

Men om allt ska handla om Älvsjö – finns det inte risk att ämnena och personerna tar slut efter ett tag?

– Nej! Det lokala tar aldrig slut. Man hittar precis allt utanför dörren.

Tornrummet är Enikös favoritplats i huset. ”Med sex barn som bor hemma blir det lätt kaos. På kvällarna sätter vi oss här och känner lugnet.” Foto: Veronica Johansson

Vill intervjua den äldsta Älvsjöbon

Hon hoppas få idéer och uppslag från Älvsjöborna.

– Drömämnena är det som handlar om kluriga lokala berättelser. Att få hit han eller hon som bott i Älvsjö längst som kan berätta hur Älvsjö var för 80 år sedan. Det vore så kul att få det vittnesmålet.

Att starta podden är ett drömprojekt för Enikö Arnell-Szurkos. Foto: Veronica Johansson

Enikö Arnell-Szurkos hoppas också kunna starta upp ett socialt företag i Älvsjö för att driva podden, där vinsten går tillbaka till verksamheten.

– Jag har funderat även på andra typer av verksamheter, som ett kulturkafé i Röda stugan, kanske ihop med föreningen som är aktiv för att säkra framtiden för stugan. Det skulle handla om att starta ett företag som är större än jag själv, och som gör samhällsnytta.

Läs mer om podden här.

Fakta

Enikö Arnell-Szurkos

Bor: Sekelskifteshus i Långbro.

Familj: Man, tre barn och fyra bonusbarn. Sex av barnen, alla mellan 10 och 20 år, bor i huset i Långbro varannan vecka.

Yrke: Journalist. Jobbade på Mitt i Stockholm fram till 2007, sedan som arbetsmarknadsreporter.

Aktuell: Startat Älvsjöpodden i februari. Första gästen blir författaren och matskribenten Lisa Förare Winbladh.

Smultronställen i Älvsjö: Fru Marias bak, Herrängens gård och Älvsjöskogen.

Visa merVisa mindre