Englas bröllopstårta gjorde succé hos tv-juryn

12-åriga Engla Löf Ersson gick och vann hela tävlingen ”Årets sockerbagare” i SVT. En bröllopstårta översållad med rosor ledde henne till förstaplatsen.

  • Publicerad 16:58, 7 dec 2014

– Jag tyckte själv den var jättegod faktiskt, säger hon.

En rosa tårta med sockerkaksbotten kryddad med strössel, fylld med nötkräm och toppad med hallonkesella och grädde och översållad med riktiga ätbara rosor.

Så fick Engla Löf Ersson från Bo juryn i barnprogrammet ”Årets sockerbagare” att välja henne till vinnare av hela tävlingen. Tårtan är det bakverk hon själv skulle vilja ha på ett framtida bröllop.

– Jag har aldrig varit på bröllop, så jag tänkte ut hur jag ville att min egen tårta skulle vara.

Att vara med i finalen beskriver hon som ”jättehäftigt”.

– Det var så kul att alla var där och tittade och att det var ett band där, och känslan av att få vara i final, säger hon.

Åtta barn tävlade i programmet, fyra gick till semifinal och till sist vann Engla i finalen. Men hon var aldrig säker på vinsten.

– Nej, jag kände att jag inte skulle hoppas för mycket, jag var ju så glad att bara vara med, säger hon.

Reaktionerna hon fått på vinsten har varit väldigt positiva. Men trots att hon har blivit Årets sockerbagare har ingen krävt att hon ska baka åt dem.

– Men på min gymnastikträning bjöd däremot tränarna på grattisfika, säger hon.

Sedan Engla Löf Ersson i september var med i ett reportage i Lidingö Tidning och bakade chokladchipskakor har en hel del hänt. Hon har inte bara vunnit tävlingen, utan även varit med i flera tv-program och tidningsintervjuer. Just nu tränar hon på julbakverk, och har dessutom startat en egen bakblogg på englabakar.blogg.se.

– Jag har haft den bara i någon vecka och jag har redan flera hundra läsare. Det kommer nya läsare varje dag och de är jättegulliga, säger hon.

Hur hinner du med skolan?

– Jag tänker att skolan är det viktigaste, baka får jag göra när jag kan. Det är ju min hobby, säger hon.