Engla och Magnificent allt närmare EM-platsen

Engla Westerberg visade i helgen att hon verkligen vill till EM i ponnyfälttävlan med Magnificent. 16-åringen från Upplands Väsby presterade på högsta nivå då hon tog en meriterande andraplats i en stortävling i danska Randers.

  • Publicerad 09:40, 25 maj 2018

– Det här är väldigt stort för mig, säger Engla Westerberg till tidningen Ridsport.
Hon passar även på att ösa beröm över Magnificent, en tvåstjärnig ponny som Engla Westerberg har tränat upp helt själv.
– Han är ju bara åtta år och det är stort att vi två har kommit så här långt. Han har gått från klarhet till klarhet, förstod från första stund vad som gäller och han bara älskar terrängen.

Har redan kvalat in till EM

Tävlingen i Danmark var i den högsta ponnyklassen CCIP2 och det är den som gäller för EM-kval. För Engla Westerberg är årets mästerskap, som avgörs i Burton i England i augusti, sista chansen att vara med på EM i ponnyfälttävlan.

Tillsammans med Magnificent var hon inkvalad sedan tidigare men stärkte med helgens framgång sina aktier att även bli uttagen och få åka till EM.

Klättrade stadigt uppåt

Ekipaget inledde som femma och klättrade stadigt uppåt genom en felfri terräng med några tidsfel och två ner i den avslutande banhoppningen.

Engla Westerberg har tidigare tävlat för Stora Väsby fältrittklubb, men till i år har hon bytt till Segersta Sportryttare där hon har sällskap av bland andra OS-ryttaren Mads Heneliowitz som även är hennes tränare i dressyr. Foto: Jimmy Leen Friis

– Terrängen var inte så hög, men väldigt teknisk. Jag var ganska nervös inför terrängen, men det kändes jättebra. Nu hoppas jag verkligen på EM, säger Engla Westerberg.

Härnäst väntar SM

Härnäst startar Engla och Magnificent i SM, där de tog silver förra året. Därefter är det bara att hoppas att hon tar plats i landslagsledaren Lena Bredbergs EM-trupp. Hon får ta ut sex ekipage, men det lutar snarare åt att det blir något färre. Just nu är fyra kvalade. Engla Westerberg är alltså en av dem och det låter på Lena Bredberg som att den 16-åriga talangen från Upplands Väsby har goda chanser.

”Potential att ta EM-medalj”

– På EM gäller det att allt stämmer, med en dressyr på 70–75 procent och en terräng inom tiden. Om Engla verkligen får till det, och det kan hon, då har hon potential att ta EM-medalj, säger hon till Ridsport.