–Det är mycket viktigt för oss att lärarna är kvalificerade, säger Jonathan Howell på IES. Foto: Läsarbild Jonathan Howell

Engelska skolan kommer till Vallentuna

Redan 2020 kan Engelska skolan komma till Vallentuna. Om allt går som planerat ska koncernen få bygga en 6–9-skola vid Åbygläntan. Därmed hoppas politikerna hejda elevflykten från kommunen.

  • Publicerad 17:43, 14 aug 2018

Det var i går som kommunstyrelsen klubbade igenom en så kallad avsiktsförklaring om att låta Internationella Engelska Skolan, IES, få köpa mark vid Åbygläntan och där bygga en 6–9-skola som, om Skolverket godkänner planerna, kan öppna redan om ett par år. Fullt utbyggd kommer den att ha 380 elever.

Den nya skolan kan vara ett sätt att hejda elevflykten från Vallentuna, som bekymrar politikerna. De flesta barn börjar visserligen i en kommunal skola men ju äldre de blir, desto oftare söker de sig till skolor på andra håll.

Stoppa skolflykten

– En förklaring kan vara att man vill flytta på sig för att det är spännande, säger Sofia Segergren, gruppledare för C. Men de som söker en viss skolform kanske vi kan få att stanna om vi breddar utbudet. Jag hörde att runt 145 personer från Vallentuna ska gå på Engelska skolan i Täby. 

Hon är mycket nöjd med avsiktsförklaringen.

Kortare skolväg

– Det här är en skola som är väldigt omtyckt av både elever och föräldrar.

Lika nöjd är Jonathan Howell, marknadschef och medieansvarig på IES.

– Det står många elever från Vallentuna i vår kö och det är därför det är intressant för oss. Vi tror också att de skulle uppskatta att få kortare restid.

Kontroversiell grundare

IES är en skolkoncern som ofta skapar rubriker. Grundaren Barbara Bergström deltar gärna i debatten och har varit starkt kritisk till försöken att begränsa vinster inom välfärdssektorn. Undervisningen bedrivs till hälften på engelska och betydelsen av ordning och disciplin i klassrummet betonas.

Skolverkets statistik visar att andelen behöriga lärare inom IES ofta är låg. I Täby ligger den på endast 25,4 procent mot 82,3 procent för de kommunala skolorna och 62,8 för friskolorna.

Glädjebetyg

Men de låga siffrorna beror enligt Jonathan Howell på att den statistiken bara avser svensk lärarlegitimation. Men det finns undantagsregler som tillåter lärare med utländsk lärarutbildning att undervisa i Sverige om undervisningen sker på engelska.

– Alla våra lärare har genomgått lärarutbildning i sina hemländer, säger han.

Koncernen har också fått kritik för att sätta glädjebetyg. Nationalekonomen Jonas Vlachos fann i våras att särskilt IES och Kunskapsskolan sätter högre betyg än vad resultaten i de nationella proven ger stöd för. IES ifrågasatte då hans metod och hävdade att det i stället är de kommunala skolorna som ger för höga betyg.

Fakta

Internationella Engelska skolan

Grundades 1993 som Engelska skolan av Barbara Bergström. I dag är Internationella Engelska skolan, IES, landets största friskolekoncern.

Drivs som AB. VD är Annette Brodin Rampe och huvudkontoret ligger i Täby.

Största ägare är Bock Capital, med 32 procents aktieinnehav, och Greenbusch Förvaltning med 19 procent.

Koncernen har 36 skolor i landet, varav 18 i Stockholms län. Nya skolor öppnar hela tiden. I våras gick sammanlagt 24 000 svenska elever i deras skolor.

I maj redovisade IES en vinst på 140 miljoner kronor (april 2017–mars 2018). Det är den mest lönsamma skolkoncernen i landet.

Visa merVisa mindre