Inom kort ska kommunfullmäktige besluta om affären mellan Stockholms stad och Internationella engelska skolan.

Om det blir grönt ljus köper IES skolfastigheten i Gubbängen av staden för 250 miljoner kronor. Friskolan väntas ta över ägandet i mars. Därefter tänker de renovera lokalerna för 80 miljoner kronor, bland annat ventilationen.

– Avsikten är att genomföra renoveringen i omgångar och på ett sätt som funkar för elever, lärare och övrig personal. Ambitionen är att komma i gång så snart det är praktiskt möjligt, säger Christina Lucas, pressansvarig på IES.

Idrottshall och ny skola

Men ägarbytet är bara en del av IES planer i Gubbängen. I dag har skolan årskurserna 4-9. I framtiden kan de även komma att öppna en lågstadieskola i nya lokaler.

I affärsavtalet med staden ingår nämligen ett villkor: en del av fastigheten styckas av och upplåts med tomträtt till en ”extern aktör”.

Tanken är att den aktören sedan, i ett separat projekt, ska rusta upp intilliggande Gubbängshallen och bygga en ny idrottshall – samt nya lokaler till IES.

Planerna är en del i Stockholms stads nya strategi att sälja skollokaler de inte behöver, samt utveckla idrottsanläggningar i samarbete med privata aktörer.

Friskolan: ”Finns ett stort intresse”

Uppgiften om att friskolan ska starta lågstadium fanns med i Dagens Nyheters uppmärksammade artikel om IES och grundaren Barbara Bergström i december.

Till Mitt i säger skolan att inget är beslutat än.

– När det gäller eventuell utökning av verksamheten vet vi att det finns ett stort intresse för en utökning till F-9 och det är något som vi utvärderar. Det blir i så fall en fråga för ett externt fastighetsbolag, säger Christina Lucas.