IES köper sin skolfastighet i Gubbängen för en kvarts miljard – men har även planer på att starta lågstadium. Foto: Mattias Kamgren

Engelska skolan kan starta lågstadium i Gubbängen

IES Enskede överväger att starta lågstadium i Gubbängen. Möjligheten till nya skollokaler ingår i uppgörelsen med Stockholms stad, där skolan också köper sin nuvarande fastighet för en kvarts miljard.

  • Publicerad 14:31, 21 jan 2022

Vi vet att det finns ett stort intresse för en utökning

Inom kort ska kommunfullmäktige besluta om affären mellan Stockholms stad och Internationella engelska skolan.

Om det blir grönt ljus köper IES skolfastigheten i Gubbängen av staden för 250 miljoner kronor. Friskolan väntas ta över ägandet i mars. Därefter tänker de renovera lokalerna för 80 miljoner kronor, bland annat ventilationen.

– Avsikten är att genomföra renoveringen i omgångar och på ett sätt som funkar för elever, lärare och övrig personal. Ambitionen är att komma i gång så snart det är praktiskt möjligt, säger Christina Lucas, pressansvarig på IES.

Idrottshall och ny skola

Men ägarbytet är bara en del av IES planer i Gubbängen. I dag har skolan årskurserna 4-9. I framtiden kan de även komma att öppna en lågstadieskola i nya lokaler.

I affärsavtalet med staden ingår nämligen ett villkor: en del av fastigheten styckas av och upplåts med tomträtt till en ”extern aktör”.

Tanken är att den aktören sedan, i ett separat projekt, ska rusta upp intilliggande Gubbängshallen och bygga en ny idrottshall – samt nya lokaler till IES.

Planerna är en del i Stockholms stads nya strategi att sälja skollokaler de inte behöver, samt utveckla idrottsanläggningar i samarbete med privata aktörer.

Friskolan: ”Finns ett stort intresse”

Uppgiften om att friskolan ska starta lågstadium fanns med i Dagens Nyheters uppmärksammade artikel om IES och grundaren Barbara Bergström i december.

Till Mitt i säger skolan att inget är beslutat än.

– När det gäller eventuell utökning av verksamheten vet vi att det finns ett stort intresse för en utökning till F-9 och det är något som vi utvärderar. Det blir i så fall en fråga för ett externt fastighetsbolag, säger Christina Lucas.