Engagerad i mycket – men familjen går först

Fredrik Kjos (M), ny ordförande för Upplands-Bros kommunstyrelse, har bott i Kungsängen sedan 1966. Ett driv för samhällsengagemang och flitigt arbete fanns tidigt, men familjen är viktigast.

  • Publicerad 12:25, 8 dec 2018

När Fredrik Kjos föräldrar flyttade till Kungsängen för att bygga hus var han bara sex år gammal. Då fanns det inte mycket mer än landsbygd och bondgårdar, men under åren som följde byggdes det mycket villor och höghus.

– Det var lugnt och stilla att växa upp här.

Skoltiden startade på Ekhammarskolan. Till mellanstadiet flyttade Fredrik Kjos till en nybyggd Bergaskola och till högstadiet var han tillbaka på Ekhammarskolan igen. Redan då började han engagera sig i politiken. Han satt med i kommunfullmäktige för Moderaternas ungdomsförbund på den tiden.

Men framför allt var det sport som gällde.

– Alla idrottade. Det fanns inte så mycket annat att göra.

För Fredrik Kjos blev det mest fokus på baseboll. Han var till och med med i elitserien.

Visste inte vad han ville bli

Något gymnasium fanns inte i kommunen, så det blev Samhällsprogrammet i Jakobsberg.

– Den fanns ingen klar tanke till varför jag valde just det. I den åldern visste jag inte vad jag ville bli. Jag vet fortfarande inte vad jag vill bli när jag blir stor, säger Fredrik Kjos med ett skratt.

Fem år senare tog han till sist studenten från det treåriga programmet.

– Jag var verkligen inte mogen för gymnasiet, säger Fredrik Kjos.

Men efter många armhävningar i lumpen och därefter en tid som lärarvikarie i hemkommunen var han redo att plugga vidare. Hans föräldrar, farmor och moster var alla lärare, men Fredrik Kjos ville göra något annat. Han började plugga juridik i stället.

Han blev bolagsjurist, och ganska snart började han hjälpa företag att växa. Han var med och byggde upp dem från början och hjälpte dem att nå sina mål, sedan gick han vidare till nästa företag.

Under tiden träffade han sin fru Liv Kjos, som arbetar som speciallärare på Broskolan. 1988 föddes tvillingarna Ida och Elin.

– Det var fantastiskt. Jag minns att jag vek många tygblöjor.

Ett år med kontraster

Tygblöjorna och att göra barnmat av biodynamiska frukter och grönsaker var Fredrik Kjos sätt att stötta sin lillasyster på, som blev sjuk i cancer när hon var 24 år. Hon försökte överleva sjukdomen på alla tänkbara sätt, men vid 28 års ålder gick hon bort.

– Det var stora kontraster det året, säger Fredrik Kjos.

1990 föddes tvillingarna Emma och Martin. Att få tvillingar igen tog Fredrik och Liv Kjos med ro.

– Det var tuffare första gången för då visste vi inte vad det innebar att vara föräldrar. Andra gången visste vi att det skulle funka. Det var intensivt, men barnen var snälla.

Plaskade i lilla bassängen

När barnen var små var Fredrik Kjos ledare i simklubben, som plask- och lekledare.

– Det var jättekul. Ungarna simmade i den stora bassängen och jag fick vara kvar och plaska i den lilla.

Han försökte också få dem att åka skidor tidigt, eftersom han själv var skidlärare. De åkte bland annat vid Lillsjön där det fanns en liten backe och en liten lift – på den tiden det fanns snö.

– Men jag insåg snart att det är bättre att någon annan var deras tränare, så kunde jag vara pappa istället. Jag åker fortfarande gärna skidor, både längd och upp och ner, säger Fredrik Kjos.

Startade en förskola

Han engagerade sig dessutom i barnens förskola, Urfjäll. Han satt som ordförande i styrelsen, och var med och startade förskolan Pärlan – som barnbarnet Lycke går på nu. Två av barnen, Lyckes mamma Ida och Emma, har återvänt för att bo i Upplands-Bro, men hela familjen samlas ofta på helgerna.

– Familjen är viktigast för mig, inte karriären. Jag jobbade mycket när de var små, men de har inte den upplevelsen, utan de tyckte att jag var närvarande. Jag är stolt över att jag har så schysta och engagerade barn, och jag tror att jag har bidragit lite till det.

Om Fredrik Kjos

Namn: Fredrik Kjos.

Ålder: 58 år.

Bor: Kungsängen.

Utbildning: Juristprogrammet på Stockholms universitet.

Yrke: Gruppledare för Moderaterna och kommunstyrelsens ordförande

Familj: Fru Liv Kjos, tvillingarna Ida och Elin, 30, och tvillingarna Emma och Martin, 28, och barnbarnet Lycke.

Intressen: Laga mat med barnen och med vänner. Är en all­ätare, och var skolbespisningens dröm som alltid tog mer. Han läser gärna, tränar, han tycker om att vara ute i naturen och plocka svamp, att åka skidor och fjällvandra.

Visa merVisa mindre

Brobo hade granat i trädgården – döms till fängelse

Nu har dom fallit i målet mot den 26-årige man som i somras greps i samband med att polisen slog till mot en lägenhet i Bro och där hittade en handgranat, revolver och narkotika.tisdag 20/10 15:29

BLÅLJUS: Bålstabo utsatt för bedrägeri – 180.000 kronor togs

En Bålstabo har utsatts för bedrägeri. 180.000 kronor försvann från hans konto.tisdag 20/10 10:59