12 strömavbrott enbart i Upplands-Bro kommun orsakades under 2020 av avgrävda elkablar eller kablar som skadades i samband med grävarbete. En skadad kabel innebär inte bara ett onödigt strömavbrott för hushållen men också en allvarlig säkerhetsrisk. Nu kräver energibolaget att alla aktörer som gräver tar riskerna och konsekvenserna på större allvar och säkerställer var kablarna går - innan skopan sätts i marken.

Gemensam nämnare

Då företaget Eon summerar förra årets strömavbrott och tittar närmare på orsakerna kan man konstatera en gemensam nämnare i flera fall: avgrävda kablar. Det finns såklart flera orsaker till elavbrott, ofta kan det också röra sig om väder och vind.

– Det är ett eskalerande problem. Det blir värre och värre för varje år. Kunderna får strömavbrott och det drar en massa resurser från oss. En annan sak är att det är en allvarlig säkerhetsfråga. Jag vill ju inte att det händer något riktigt allvarligt, säger Lena Berglund.

Kommer anmäla

Från och med nu kommer Eon börja göra orosanmälningar till Arbetsmiljöverket varje gång ett företag gräver av en kabel utan att ledningsvisning gjorts. Ett avbrott kan kosta ett företag stora pengar, förklarar Lena Berglund

– Det är en kostnad för aktören som gräver av. Vi fakturerar den faktiska kostnaden för skadan och det är 7000 minst, men vid ett tillfälle var kostnaden 250 000. Det är framförallt en samhällsförlust, att kunderna drabbas av ett avbrott nästan helt i onödan.