Lena Berglund, Regionchef på Eon. Foto: Pressbild

Energijätten börjar orosanmäla företag som gräver fel

Ett växande problem i Upplands-Bro är avgrävda elkablar. "Jag vill inte att det händer något riktigt allvarligt, säger Lena Berglund, Regionchef på Eon."

  • Publicerad 15:38, 15 feb 2021

12 strömavbrott enbart i Upplands-Bro kommun orsakades under 2020 av avgrävda elkablar eller kablar som skadades i samband med grävarbete. En skadad kabel innebär inte bara ett onödigt strömavbrott för hushållen men också en allvarlig säkerhetsrisk. Nu kräver energibolaget att alla aktörer som gräver tar riskerna och konsekvenserna på större allvar och säkerställer var kablarna går - innan skopan sätts i marken.

Gemensam nämnare

Då företaget Eon summerar förra årets strömavbrott och tittar närmare på orsakerna kan man konstatera en gemensam nämnare i flera fall: avgrävda kablar. Det finns såklart flera orsaker till elavbrott, ofta kan det också röra sig om väder och vind.

– Det är ett eskalerande problem. Det blir värre och värre för varje år. Kunderna får strömavbrott och det drar en massa resurser från oss. En annan sak är att det är en allvarlig säkerhetsfråga. Jag vill ju inte att det händer något riktigt allvarligt, säger Lena Berglund.

Kommer anmäla

Från och med nu kommer Eon börja göra orosanmälningar till Arbetsmiljöverket varje gång ett företag gräver av en kabel utan att ledningsvisning gjorts. Ett avbrott kan kosta ett företag stora pengar, förklarar Lena Berglund

– Det är en kostnad för aktören som gräver av. Vi fakturerar den faktiska kostnaden för skadan och det är 7000 minst, men vid ett tillfälle var kostnaden 250 000. Det är framförallt en samhällsförlust, att kunderna drabbas av ett avbrott nästan helt i onödan.

Avgrävda och skadade elkablar i E.ONs elnät i Stockholm och Uppsala län – per kommun

Danderyd: 25
Enköping: 4
Håbo: 11
Järfälla: 29
Upplands-Bro: 12
Upplands Väsby: 15
Vaxholm: 15

Österåker: 30

Totalt: 141

Visa merVisa mindre

Eon: Därför grävs kablarna av

"Majoriteten av avgrävningarna sker utan att entreprenören har kollat om det finns kablar i marken. Detta trots att vi tillhandahåller informationen genom den digitala tjänsten Ledningskollen, helt utan kostnad, säger Mats Andersson", lokalnätschef på Eon Energidistribution..

Helgens blåljus: Osämja på gymmet ledde till bråk utanför

Två unga män blev osams om redskapen på ett gym i Bålsta. Tjafsandet på gymmet ledde till ett senare slagsmål utanför. Den ene har nu anmält den andre för misshandel.måndag 1/3 12:31

8000 luncher har hämtats ut av hungriga gymnasieelever

Så går matsatsningen i Upplands-Bro. Kommunens satsning på restaurangnäringen och sina distansstuderande gymnasieelever har pågått sedan 18 januari. Mitt i har begärt ut siffror som visar hur lunchsatsningen fortskrider.måndag 1/3 12:24