- Hårda vindar över norra Stockholmsområdet kan leda till strömavbrott, men med vår höjda beredskap ska avbrotten förhoppningsvis bli relativt korta, säger Lena Berglund, regionchef nord på Eon.

Bolaget lyfter dels fram sina investeringar under de senaste åren i syfte att vädersäkra sina nät. Det här handlar om att man grävt ner kablar i marken samt isolerat ledningar i luften.

- Vi har i dagsläget vädersäkrat 96 procent av vårt elnät i Stockholmsregionen, men hårda vindar innebär alltid en risk för påverkan på vårt elnät. Nu handlar det om nordvästliga vindar, och då träd har svagare rötter och färre grenar på norrsidan faller de lättare i vindbyarna.

Under sena onsdagseftermiddagen väntas de kraftiga vindarna nå länet.

Eon utvecklar i ett mejl till Mitt i hur man nu förbereder sig inför ett tuffare läge. Dels lyfter Lena Berglund fram att man ser över både den egna organisationens förberedelser, och så även entreprenörers motsvarande arbete.

”Vi ser över tillgången till montörer och tekniker så att vi kan skicka ut mer resurser om det skulle behövas. Det är dock svårt att exakt veta hur det kommer att slå. Förhoppningsvis klarar vårt vädersäkrade nät detta, men erfarenheten för denna veckas storm i södra Sverige gör att vi blir än mer vaksamma”.

Berglund uppger även att man gjort en beställning på helikopter i syfte att kunna inspektera elnäten i jakt på eventuella nedfallna träd. Hon tillägger att detta arbete sker så snart det är säkert att flyga sett till väderförhållanden.