Tomtebarnet Julina, eller Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou som hon egentligen heter, i sitt rum hemma i Enebyberg. Foto: Åsa Sommarström

Enebybergsbon Elisabeth har huvudrollen i årets julkalender

Snart är det dags för SVT:s julkalender, och i år får vi se 12-åriga Elisabeth från Enebyberg spela tomtebarnet Julina. – Det kändes väldigt rätt. Jag lärde känna Julina bra under den här perioden, säger Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou, som har en av huvudrollerna.

  • Publicerad 05:00, 14 nov 2019

Om bara några veckor är det premiär för SVT:s julkalender ”Panik i tomteverkstan”. Elisabeth ser på det med blandade känslor.

– Jag hoppas att man ska gilla det. Jag har sett fyra avsnitt hittills och tycker det är jättebra. Det är bra manus och fina miljöer.

Tomtebarnet Julina, spelad av Elisabeth, skojar med sin pappa om att det inte är någon som tror på honom längre. Foto: Ulrika Malm/SVT

I år utspelas julkalendern i tomtebyn vid Nordpolen. Folk i den vanliga världen har slutat tro på tomten och det kan bli slutet på julen. Julina har som uppgift att försöka rädda julen.

900 sökande till rollen som Julina

Elisabeth går i sjätte klass i Enebyberg och såg ansökan till julkalendern 2019 på Barnkanalens instagram hösten 2018 och tänkte varför inte, det vore en rolig grej. Hon spelade in en self-tape och skickade in.

Snart kan Elisabeth slå sig ner i tv-fåtöljen och titta på sig själv i adventskalendern. Foto: Åsa Sommarström

Efter ett tag fick hon svar om att hon gått vidare och ombads spela in en video med sceniskt utförande. Därefter blev det två provfilmningar på plats. Av runt 900 sökande till rollen som Julina var det Elisabeth som fick den.

– Jag har alltid tyckt teater varit väldigt roligt. Jag började på teaterskola när jag var sex sju år gammal, och jag och mina bröder har alltid haft föreställningar i vardagsrummet, berättar hon.

En av de bästa upplevelserna

Inspelningen pågick från morgon till kväll under hela mars och nästan hela april. Elisabeths kompis gav henne uppdatering av skoldagen varje kväll och då fick Elisabeth sätta sig ner och göra läxorna för att hänga med under skolavbrottet. Men även om det var intensivt saknar hon den tiden.

Pernilla Wahlgren är tomtemor. Foto: Ulrika Malm/SVT

– Det var en av de bästa upplevelserna i mitt liv. Samtidigt var det väldigt stressigt. Det var många scener och manus att läsa in. Jag lärde känna Julina bra under den här perioden. Det var nästan så jag blev henne.

Hur är Julina?

– Hon är 12 år och en väldigt framåt person som tar saken i egna händer. Hon är en blandning av ett barn och en tonåring. Och hennes uppgift är att rädda julen.

Tomtefar spelas av Per Andersson.

– Under inspelningstiden satt man aldrig stilla, det var jättemycket hela tiden. Det var många härliga människor. Jag saknar det, säger Elisabeth som känner att hon verkligen vill fortsätta med skådespeleriet.