Annika Billberg vill äga sin tid. Foto: Läsarbild Annika Billberg

Enebybergsbon Annika sadlar om mitt i livet

För fem år sedan var familjen Billberg i Enebyberg mitt uppe i ekorrhjulet. De jobbade långa dagar och mycket. Sedan drabbades Annikas man av en allvarlig sjukdom. Plötsligt såg de själva hur de höll på – och ville ändra det.

  • Publicerad 16:28, 15 jun 2018

Det var för fem år sedan Annikas man Jonas blev sjuk. Det tog lång tid att få rätt diagnos, och när det upptäcktes att det var en hjärntumör blev det akut med operation som följd.

– När man går igenom en sådan sak får man ett annat perspektiv. Man är här och nu och vet inte vad som händer. Det gick bra för min man. Han är helt frisk och tillbaka i jobbet. Men vi fick oss en tankeställare, berättar Annika Billberg.

En tankeställare var att få balans i livet.

I våras gav Annika ut sin första barnbok. I går jobbade hon sin sista dag som kommunikationsdirektör. Hon har startat eget och hoppas att det ska bära att skriva böcker och jobba som konsult.

Mod att ändra om

– Jag och min pratade igenom det och vi kom fram till att jag skulle ta det här klivet och satsa på böckerna. Han ville fortsätta på sitt jobb. Det var en gemensam ekvation, det var så här vi ville ha det, säger hon.

Sedan barndomen hade Annika närt en dröm om att skriva barnböcker. Efter sin mans sjukdom, och under sin andra föräldraledighet passade hon på att skriva.

Annikas farfar brukade berätta historier för henne som barn. Det var speciellt en som fastnade. Den handlade om Tutte Brödsmula och en humla.

”Tutte Brödsmula och Kalle Humla”, som kom ut nu i våras, är första delen i en serie med minst två till böcker. Den vänder sig mot barn i lågstadieåldern.

Hårt arbete med en dröm som ska funka

– Den stora drömmen var att få ut en bok. Men sedan är det hårt arbete som gäller. Jag måste etablera mig som författare. Det är hård konkurrens. Jag måste marknadsföra mig själv mycket, kontakta klasser, bibliotek, träffa bokhandlar, säger hon.

– Det handlar om att skriva mycket, vara beredd att radera mycket, jobba med försäljning. Det är som vilket annat jobb som helst. Men för mig är det nästan bara en trygghet. Jobba hårt kan jag, men nu jobbar jag med något nytt som jag har skapat.

Det är en dröm för många att skriva en bok, men det är också kostsamt. Hur gör ni?

– Vi är två och vi har två löner, vilket jag tror är en förutsättning. Och att vara författare på heltid är jag väldigt långt ifrån. Det är väldigt få författare som kan leva på det. Jag har startat eget och kommer att konsulta inom kommunikation och skriva böcker.

– Det blir mer som ett slags passion, man bygger ihop en historia. Det är fantastiskt kul att skriva, säger Annika.

Hur blir det med balansen när författarskapet kräver sin tid?

– Jag var ansvarig för kommunikationen på ett börsnoterat företag. På ett sätt är man fri som chef men man måste hela tiden jobba för företagets mål och strategi. Jag vill framför allt äga min tid. Det innebär kanske inte att jag jobbar mindre. Men jag är inte låst i jobbet som förut. Balansen är mer att hitta ett sätt att jobba på så det fungerar för resten av familjen och ändå ha ett meningsfullt jobb, säger hon.

Vad säger barnen?

– Min son läser och har hjälpt mig med titlarna. Min dotter tycker om böckerna och kan relatera till dem.