Enebybergsåkarna satsar järnet på isen

Har du lust att träna tre timmar om dagen, sex dagar i veckan? Lägga minst 10 000 kronor på utrustning? Och bita ihop och komma igen när du slagit i isen? Det är det som krävs för att nå SM i konståkning. Vi mötte de storsatsande tjejerna i Enebybergs ishall.

  • Publicerad 11:33, 13 dec 2018

Ljudet av skridskor som skär isen i långa drag blandas med ljudet av nedslag efter hopp. Tränare ropar ”sträck på dig” och ”högre upp med benet”. I den råkalla ishallen i Enebyberg laddar fyra förväntansfulla konståkare inför SM, som när du läser den här tidningen har avslutats.

Två av åkarna har varit med tre gånger förut i SM – men för två av dem är det premiär.

– Det känns spännande och jag vill njuta av stunden. Jag har mina egna mål och det är viktigare för mig att göra mitt bästa än att komma topp tre, säger 15-åriga Mikaela Jarl som deltar i SM för tredje året.

För 18-åriga Tessi Tranehed blir det svenska mästerskap för första gången.

– Det känns stort. Jag blir inte så jättenervös på tävling, men SM är ett mål jag haft, säger Tessi Tranehed.

För att nå målet har de här tjejerna tränat sex dagar i veckan, tre timmar per dag.

– Det är en kombination av fys och is, och ibland mental träning, berättar Mikaela Jarl.

Under somrarna blir det också en hel del dans; jazzdans och balett, bland annat.

Det kan låta tufft, men åkarna är idel lovord om sporten.

– Man kan uttrycka sig, man utvecklas, och så är det glädjen med alla människor. Gemenskapen, säger 14-åriga Dorotea Larsson.

"Stark mentalt"

Största utmaningen är psyket, säger åkarna.

– Man måste vara stark mentalt. Det är en tuff sport och man slår sig mycket, och så är det mycket regler att ta hänsyn till, säger Tessi Tranehed.

I en individuell idrott är det samtidigt viktigt att bygga upp en gemenskap.

– Det är viktigt att peppa varandra, säger Tessi.

Det verkar vara mycket bling-bling i konståkningen?

– Ja, dräkten blir personlig, man syr upp den hos en sömmerska. Priset beror på hur mycket stenar det är, säger Felicia Eriksson, 14.

För det är ingen billig sport, konståkning. En dräkt kostar normalt sett mellan 3 000 och 10 000 kronor, och skridskorna – som inte sällan byts en gång om året – kostar från 5 000 kronor.

Men en av åkarnas tränare, Christina Halmi (tränare tillsammans med Jessica von Rosen), vill poängtera att deras skridskoskola finns, där det inte alls behövs sådan utrustning.

– Konståkning är kul träning och vi har runt 100 barn i skridskoskolan som är ett jättebra sätt att komma i kontakt med konståkning. Tävlingsåkarna är deras tränare och det är bra för barnen att se de äldre tjejerna, säger Christina Halmi.

Det är hennes fjärde säsong som tränare i Enebybergs idrottsförening.

– Innan dess var det ett uppehåll i verksamheten och jag tror vi hade 14 åkare. Nu har vi 65 tävlingsåkare och det är roligt, säger Christina Halmi.

Nu gäller det att orka med både kort och långt program på SM, och att klara utmaningar som dubbel axel och trippel salkov.

Det pratas ibland om att dagens ungdomar är lata?

– Inte de här! Och fast de tränar så mycket är de helt slut efter programmen, säger Christina Halmi.