Nye tränaren Johan Lindahl har ett taktiksnack med lagkaptenen och målvakten Lina Hillgren på en träning i Tyresöhallen. Foto: Carlos Montecinos

En underdog som inte lägger sig platt

Humlor borde inte kunna flyga. Tyresö Handbolls damlag ska inte kunna undvika att bli jumbo i elitserien. Humlan har bevisat att experterna hade fel. Tyresö tänker också knäppa belackarna på näsan.

  • Publicerad 15:21, 6 okt 2014

Tyresö Handboll är nykomling i damernas elitserie. Strax före seriestarten hoppade tränarna av och laget har tappat ett par nyckelspelare – som inte har ersatts – och truppen är liten och tunn. Nu har elitseriespelet inletts med tre raka förluster.

Men den som tror att spelare och ledare hänger med huvudena har helt fel.

– Vi har blivit starkare och tajtare som lag efter motgångarna, säger lagkaptenen och målvakten Lina Hillgren. Stämningen är jättebra.

Trots att Tyresö förlorat de tre första matcherna har man hängt med bra. Svenska mästarna Sävehof gick inte att rubba. Men matcherna mot Spårvägen och Skuru var jämna, och med lite flyt kunde Tyresö ha fått med sig poäng.

– Vi kommer absolut att kunna rubba några lag, säger Hillgren.

Nye tränaren Johan Lindahl är mer optimistisk än så.

– Vi spelar varje match för att vinna. Det tar tid att anpassa sig till elitserietempot, men jag är ganska övertygad om att många kommer att få det jobbigt att möta oss.

Tränare Lindahl inser givetvis att det varit jobbigt för spelarna att tränarna slutat, och att vara så nederlagstippade.

– Det har varit en tuff process. Men spelarna behöver inte be om ursäkt för att de är i elitserien, de har spelat sig hit och förtjänar platsen.

Johan ”Limpan” Lindahl har ännu inte hunnit sätta någon större prägel på spelet. Han har fullt upp med att bekanta sig med spelarna och klubben.

– Det finns fantastiska förutsättningar här med en fin hall och gym. Spelarna har en härlig inställning, och organisationen runt laget verkar bra. Att det satsas lika mycket på dam- och herrlaget är bra, det är sällan så i andra klubbar.

51-årige Lindahl är meriterad både som spelare och tränare. Han har spelat i elitserien, varit proffs i Holland, och dessutom gjort en säsong i Tyresö IF.

Som tränare har han verkat i både elitserien och allsvenskan med BK Söder. Parallellt med uppdraget i Tyresö Handboll ska han fortsätta träna sin son i Silwing/Trojas P12-lag.

Lindahl behövde inte fundera länge innan han nappade på erbjudandet att träna Tyresö.

– Jag ville hjälpa till. Och det är kul att vara tillbaka i hetluften igen.

Den 20 oktober är det dags för hetluft igen. Då spelar Tyresö borta mot Västerås Irsta.

– Då får vi tillbaka ett par skadade spelare, säger Johan Lindahl. Västerås och Heid är lag som vi ska kunna ha bakom oss i tabellen. Jag tror att vårt starka försvarsspel kan bli avgörande.

Att Tyresö är på gång visades i derbyt hemma mot Skuru i lördags. SM-finalisten från Nacka hade fullt sjå att få med sig poäng, men lyckades till slut vinna med 26–24. Tyresös vänsternia Julia Lönnborg var matchens lirare med sina nio mål.

– Julia håller riktigt bra elitserieklass.