Tyresö får troligtvis ett åttonde naturreservat 2021. Den nya förskolan kommer att stå klar. Och när öppnar Prinsvillan för övernattning? Den frågan får troligtvis ett svar. Foto: Claudio Britos, Sandra Samppala

En titt i spåkulan: Så blir 2021

Vad kan vi väntas oss av 2021? Tyresö får en jätteförskola, en ny skola och troligtvis ett åttonde naturreservat. Framtiden avgörs sannolikt för långköraren Apelvägen. Att vallfärdandet till naturen fortsätter är ingen högoddsare.

  • Publicerad 15:02, 17 dec 2020

Tyresös nya förskola på Akvarievägen nära Tyresö centrum står klar under sommaren, enligt den preliminära tidsplanen. Med plats för upp till 180 barn blir den Tyresös största.

Till höstterminen tros också nya Fornuddens skola i Trollbäcken vara redo för elever.

Långkörare till beslut

Framtiden för andra skolor kan avgöras under året. 400 nya skolplatser behövs på tio års sikt, räknar kommunen med. I höstas inleddes en förstudie med två inriktningar vilka båda innebär att Njupkärrs skola och Stimmets skola rivs och nya skolor byggs där.

Detaljplanen för Apelvägen skickas tillbaka

Detaljplanen för Apelvägen, nära Strandtorget, ska upp politiskt igen i början av året. Planen skickades i höstas tillbaka av en minoritet för att utreda bland annat vad ett nej ger för ekonomiska konsekvenser.

Ett till reservat

Andra byggprojekt är i startgroparna som bostäderna i Södergården i Trollbäcken.

Under pandemin har Tyresöborna vallfärdat ut i naturen. Den trenden lär fortsätta. Ett åttonde reservat – Telegrafberget på Brevikshalvön – invigs troligtvis. En enig kommunstyrelse har ställt sig bakom. I början av året avgör fullmäktige.

Tyresö kan få nytt naturreservat i Telegrafberget

När öppnar Prinsvillan för övernattning igen? Den frågan få sannolikt ett svar i år. I höstas tog Tyresö församling över vandrarhemmet som då hade stått tomt sedan vårens konkurs.