Inget må va så omtalat i vår stadsdel som Snösätra, det kultförklarade industriområdet som fyllts av världsberömd graffiti de senaste åren. Förutom graffitimålarna har bland annat hobbybilmekaniker, skejtare och konstnärer hållit till här. Men det har också funnits en mer ljusskygg verksamhet, med olagliga ravefester, knarkförsäljning, sopdumpning och olagliga bostäder.

Snösätra har beskrivits som en kåkstad. Men nu ska området förändras i grunden. Under hösten har rivningarna påbörjats i södra Snösätra. Snart ska marken saneras för att sedan omvandlas till ett naturreservat. Den stora frågan är om det kan bli ett kulturkvarter i norra Snösätra. Staden håller på att utreda detta och nästa år kan vi vänta oss ett närmare besked.

Vad händer med Highway?

En annan graffitivägg vars framtid snart kan avgöras är muralmålningen Highway i Rågsved.

Förra hösten målades delar av väggen över, med blå färg, av misstag. Sedan dess har flera konstnärer försökt att rädda målningen. Fastighetsägaren har sagt att de vill ta bort den blå färgen och behålla målningen, men än så länge har inget hänt.

Sist men inte minst. Invånarna i de nya Gavelhusen i Årsta fick inte den nattsömn och vardag som de hoppats då ljudet från tvärbanan skär in i lägenheterna. Nästa år hoppas SL att nya växlar ska minska oljudet. Vi får hoppas att detta, och andra åtgärder, hjälper så att invånarna vill bo kvar.