Stefan Källstigen

15.30

Redan när Rachel Kersmo först flyttade in i Hertigarnas Stall fick hon syn på den lilla gräsplätten bakom huset, nere vid vattnet.

– Då var det bara ris och bråte här men jag frågade båtklubben om jag fick rå om den och det fick jag, berättar hon.

Under de 12 år som gått sedan hon först flyttade hit har hon ordnat med platsen. Nu påtar hon här varje dag, i alla fall om det inte är snöoväder.

– Det är hit jag längtar när jag vaknar på morgonen. Det är mitt livselixir, att vara här, säger hon.

Stefan Källstigen

15.35

Såhär i slutet på januari är det inte mycket som syns, men snart kommer krokusar poppa upp i gräsmattan berättar Rachel. Och senare blommar syrenen, kaprifolen och jasmin.

– Det doftar så här under våren, ni måste komma tillbaka då, säger hon.

Pilträden nere vid vattnet tog en hård smäll med all blötsnön som föll i december, men den kommer fortfarande vara vacker när sommaren kommer, tror Rachel.

– Det är ett sommarparadis det här. Många som passerar här undrar om det är ett kafé. Och vore jag piggelin borde jag kanske öppna ett.

Stefan Källstigen

15.40

Vi träffar en kelig katt uppe på krönet på Gustav III:s väg. Annars är det ganska ensamt på Malmen denna eftermiddag.

Området blev aldrig den stad med raka linjer och kvarter som Gustav III lät rita när han drömde om ett industri- och hantverkssamhälle vid Drottningholm. Men en bra bit in på 1900-talet fanns det ändå både lanthandel och skola på Malmen.

Men nu är det tyst.

Stefan Källstigen

15.45

En svag eftermiddagssol skiner försiktigt på Dragonstallets gula fasad. 1816 byggdes det som ett stall för ett kavalleriförband med runt 100 hästar. Sedan var det fårstall och magasin ett tag, och nu: ett museum.

Här finns 14 statyer av den nederländska skulptören Adriaen de Vries, alla hitrövade under 30-åriga kriget. På 1680-talet ställdes de ut i slottsparken men räddades sedan undan väder och vind. Nu står avgjutningar av statyerna ute i parken, medan originalen står inne på museet.

Vill man komma innanför murarna och titta på statyerna får man boka tid, eller dyka upp på Museum de Vries-dagen, första söndagen i september.

Stefan Källstigen

15.55

Pendlartrafiken börjar tjockna längst med Ekerövägen.

Numera ligger vägen lite längre bort än när den först anlades, när Malmen skulle bli Gustav III:s 1700-tals stad. Då var Långa raden fasaden ut mot landvägen som ledde till den nya bron som kopplade ihop Drottningholm och Stockholm 1787.

De ståtliga husen kunde dessutom täcka de enklare byggena bakom dem.