Halva stadsdelen klar. Mitt i tog en tur i nya Vällingby parkstad. Foto: Mikael Andersson

En timme i Vällingby parkstad

Dags för nästa del i vår serie där vi hänger en timme på olika platser i Västerort. Den här gången i Vällingby parkstad, där nya bostadskvarter växer fram. Vart borde vi bege oss härnäst? Mejla tips till vasterort@mitti.se

  • Publicerad 12:33, 4 dec 2020

Foto: Mikael Andersson

Vällingby parkstads fjärde etapp, bestående av 15 stadsradhus, byggs längs Ljusdalsgatan. Första inflyttningarna beräknas till våren. Stadsradhusen är inspirerade av hus i Amsterdam.

Foto: Mikael Andersson

Hoppas på fler barnfamiljer

Familjen Carlsson Wesström flyttade till parkstaden för ett år sedan och trivs jättebra, enligt Martin Carlsson, 37. Här med döttrarna Tuva Carlsson Wesström, 5,5 år, och Hillevi Carlsson Wesström, 2 år.

– Det är mycket plats i husen. Vi hoppas bara att fler barnfamiljer flyttar in. Husen står ju så nära varandra så det är lätt för barnen att springa över och leka, säger Martin och fortsätter:

– Nu kommer vi precis från affären. Köpte man två förpackningar papper i butiken fick man ett får.

Foto: Mikael Andersson

Både ris och ros

Marianne Jonasson, 38, bor i Kälvesta och har varit uppe i ”Bananhuset” hos sin massös.

– Det är andra gången jag går till henne, så nu mår kroppen prima! Vad jag tycker om Parkstaden? Både ja och nej! En del är såklart fint, en del mindre fint. Min äldsta bonusson bor i ett av radhusen. Men tomterna faller mig inte i smaken, helt enkelt. Det känns som att man går rätt igenom dem. Kälvesta är bäst, säger hon och skrattar.

Foto: Mikael Andersson

Jakob Lejonstad, 31, och Daniele Ortuso, 30, är lärare på Vällingby parkskola.
– Jag älskar jobbet, springer bildligt talat hit varje morgon. Jag är slöjdlärare i textil, trä och metall. Det är mycket natur i området vilket jag gillar. Vi gjorde fiskespön på en lektion häromveckan och drog och fiskade.

– Jag lovade samtidigt pizza till eleverna. Det blev dyrt, skrattar Daniele Ortuso från Blackeberg.

Känner sig som hemma

Han tycker dock att det är synd att bilvägen går rätt igenom skolgården.
– Som idrottslärare är det svårt att bedriva lektionerna utomhus. Jag hade hört att det skulle vara en del stök i Råcksta, men området påminner mycket om de förorter jag själv bott i, Akalla, Spånga och Grimsta", säger Jakob Lejonstad.

Foto: Mikael Andersson

Eddie är en sex år gammal engelsk staffordshire-bullterrier som är ute på promenad med matten Jonna Paacikivi.

Längs Mälarstranden är utsikten väldigt fin och det finns ett populärt promenadstråk mellan badplatserna Kanaan och Maltesholm där folk i området bland annat joggar, rider och plockar svamp.

Nära Grimsta naturreservat

– Jag blir genast glad, nästan vild, när någon vill hälsa på mig! Det är kanon att bo så nära Grimsta naturreservat. Grymt bra för mig. Min matte Jonna Paasikivi och jag tar en promenad då och då. Vi har bott i Råcksta i ett par år, skäller vovven Eddie.