Attunda tingsrätt. Ytterligare en ung man häktades vid Attunda tingsrätt strax före jul misstänkt för mordförsöket i Upplands Väsby i somras Foto: Stefan Källstigen

En till ung man häktad för två mordförsök i Väsby

Ytterligare en ung man häktades strax före jul misstänkt för mordförsöket i Upplands Väsby i somras. Enligt häktningsbeslutet misstänks mannen för två mordförsök som skett i området under sommaren.

  • Publicerad 16:03, 5 jan 2022

Mannen, som var 18 år när brotten begicks, sitter sedan tidigare häktad misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott, efter att polisen hittat två kulsprutepistoler hemma hos mannen och hans sambo, skriver nyhetsbyrån Siren.

Enligt stämningsansökan häktas han misstänkt för försök till mord både den 3 juli och den 15 juni. Han nekar dock till brott.

Två mordförsök

Den 3 juli sköts en man i huvudet intill en lekplats i ett bostadsområde i Upplands Väsby. Mannen, som är i 20-årsåldern, överlevde men skadades allvarligt. Även den 15 juni sköts en man i 20-årsåldern, även han överlevde.

Men 18-åringen är inte den enda som är misstänkt för skjutningen den 3 juli.

Den 17-åring som häktades den 20 augusti sitter ännu häktad. Sedan tidigare misstänks även en 13-årig pojke vara inblandad i mordförsöket den 3 juli. Båda nekar till brott.

Tonåring misstänks för skottlossning – tvångsomhändertas (mitti.se)

Enligt TV4 Nyheterna tros 13-åringen ingå i ett kriminellt nätverk, som består av flera mycket unga personer med tillgång till skjutvapen som pistoler och automatgevär.

Förutom de tre ovan nämnda ungdomarna, misstänks även en en 15-åring och en 14-åring vara inblandade i mordförsöket i juli.

– Det vi har sett under de senaste åren är hur fort det går, och hur illa det kan bli på kort tid. Vi har sett våldsspiraler i Stockholm. Vi har sett hur man utnyttjar unga, och hur fort de kommer in i den här problematiken. Vi står inför ett nytt läge, säger Stephan Kiernan, polis, till TV4 Nyheterna.