Foto: Anna Z Ek

En taverna som vid Medelhavet

  • Publicerad 00:00, 16 sep 2014

Solen hänger lågt över Västerbron i septemberkvällen. Turisterna flockas vid Järntorget och språken i den ljumma luften ger nästan en känsla av att vara i Sydeuropa.

Kanske är det därför som Gourmé och Gourmand styr stegen mot relativt nyöppnade Taverna Bazaar. Här är köket från östra Medelhavet med mat från både Grekland, Libanon och Turkiet.

Väggarna är till hälften täckta av vackert kakel och lokalen är gemytlig och trevlig. Menyn är lång och innehåller såväl färdiga menyförslag som meze och mat från kolgrillen.

Herrarna börjar med att dela en grillad halloumi med granatäpple och citron (85 kronor) och en saganaki (85 kronor). Halloumin är härligt seg och granatäpplekärnorna ger fin syrlighet.

Den riktiga delikatessen är dock saganakin. Fårosten är ljuvligt krämig, med en lätt frasig yta och citronen ger syra och fräschör.

– Mm, riktigt gott, säger Gourmand förtjust.

Till huvudrätt slår Gourmé till på lammkotletter från kolgrillen (245 kronor). Kotletterna är perfekt rosa, saftiga och fina.

Till rätten får man välja tre röror och han väljer tzatziki, mhammara och melitzanosalata. Mhammara är paprikarelich, valnötter och granatäpplesirap. Den är mycket god med lite sting och fin valnötssmak. Melitzanosalatan är aubergineröra med fetaost och granatäpple och är även den härligt mustig.

Gourmé tar grekisk sallad till, som visserligen påminner mer om en vanlig grönsallad än en grekisk bondsallad, men som är fräsch och god.

Gourmand väljer turkisk pizza, pides. Han har ätit det som gatumat i Turkiet och tyckte mycket om det. Här väljer han en med köttfärs, tomat, lök, persilja och paprika (135 kronor). Sju stora bitar kommer färdigskurna på en granitplatta som är på tok för liten för ändamålet. Degen är förvisso tunn men botten är blöt redan vid servering. Färsen är förvånansvärt kryddfattig och nästan lite fadd. Rätten höjs dock med den rekommenderade tabboulin till. Den är härligt syrlig och fräsch och man har inte snålat på vare sig persilja eller citron.

För den som vill ha flera smårätter finns en mezetallrik (245 kronor). Tallriken innehåller flera röror, falafel, friterad ostrulle och kycklingvingar. Falafeln är god och kryddig, ostrullen krispig och krämig. Kanske är det lite väl många röror på tallriken. En sallad till skulle lätta göra tallriken mindre tung, men den går fint att dela på två.

De båda vännerna är ordentligt mätta, men vill avsluta med något sött. Yoghurtpannacotta med karamelliserad pistage och granatäpplehonung (85 kronor) är en härlig kombination av smaker.

Sorbetbrickan består av tre smaker; choklad, granatäpple och pistage. Pistagen är riktigt bra, men den skarpt gröna färgen väcker misstankar om tillsatser. Chokladsorben är isig och har uppenbarligen åkt in och ut ur frysen.

När vännerna lämnar krogen är det fortfarande fullt med turister på Järntorget.

– Men trots läget är det här inte någon turistfälla, säger Gourmé.

Fakta

Taverna Bazaar

Kök: Traditionellt och gott från Libanon, Turkiet och Grekland.

Miljö: Trevlig lokal med vackert kakel på väggarna.

Pris: Varmrätter 135–285 kronor.

Visa merVisa mindre

Fakta

Foto: anna z ek