”En sport för busar som spelas av gentlemän”

Lördagen den 8 september blir det full rulle på Essinge IP då Rugby Club Lycee Francais, RCLF, anordnar Rugby Festival för lag i fyra åldersklasser – U8, U10, U12 och U14.

  • Publicerad 06:53, 7 sep 2018

– Rugby är en liten sport i Sverige men det är en helt fantastisk sport. Pojkar och flickor spelar tillsammans ända upp till 14 år och det finns plats för alla. Långa, korta, stora, små. Alla har en plats, det är laget som är kärnan, säger Charlotta Thomasson, sekreterare i RCLF.

Upp till 14 år spelar pojkar och flickor tillsammans. Foto: RCLF

Stockholms Rugbyförbund står bakom Rugby Festival som arrangeras flera gånger per år av olika klubbar.
– De senaste åren har vi varit med som arrangör och nu på lördag är det vår tur, säger Charlotta Thomasson.

Inga tabeller, och ingen toppning

Festivalen och matcherna pågår klockan 9–16 på Essinge IP på Stora Essingen, med mestadels lag från Stockholm men även gäster från Uppsala.

– Det brukar vara 200–250 spelare, både pojkar och flickor, som spelar rugby tillsammans, säger Charlotta Thomasson.

Alla lag i ålderklasserna U8, U10 och U12 får spela två matcher. Man räknar resultat, men bara för att markera att matcher har spelats. Några tabeller räknas inte ut. Alla ska få spela ungefär lika mycket och lagen toppas inte.

”En sport för busar som spelas av gentlemän”

Om ett lag är överlägset och mer erfaret ska tränarna för det laget frivilligt minska lagets slagkraft genom att exempelvis sätta in mindre erfarna spelare. Det viktiga är inte att vinna utan att alla ska få en positiv upplevelse, och efter matcherna blir det en gemensam ”tredje halvlek” där alla får något att äta och dricka och spelarna i olika lag och klubbar umgås.

Det är alltid bra stämning och sammanhållning i rugby, enligt Charlotta Thomasson, sekreterare i Rugby Club Lycee Francais. Foto: RCLF

Charlotte Thomasson beskriver sporten som ”amerikansk fotboll, men utan skydd”.
– I rugby har man bara tandskydd. Och bollen får bara kastas bakåt. Det är tufft, men alltid bra stämning och sammanhållning. I Frankrike säger man att fotboll är en sport för gentlemän som spelas av busar medan rugby är en sport för busar som spelas av gentlemän, säger hon.