Ljudet av en perfekt sträckt vrist ekar över Sköndals bollplan. Bollen far mot mål som ett spjut, men stoppas på linjen av en vaken målis.

Det är invigningsmatch för det nya konstgräset. Två politiker har hållit tal, band har klippts och det har skålats i mineralvatten innan eleverna från Sköndalsskolan äntligen fått klartecken för det väsentliga.

Att gräset lockar mer än gruset som legat i alla år går det inte att ta miste på.

– På gruset ville man inte spela, nu vill man det, säger Rasmus som går i femman.

Krävdes mycket övertalning

Två av de gladaste på plats är Henrik Anemyr och Åsa Nordin. De började slåss för att lägga konstgräs på grusplanen när deras barn var små och spelade i Sköndals IK.

– Vi såg behovet. På grusplanen sprang man omkring i dammoln när det var torrt, och när det regnat var den obrukbar, då var det små insjöar på planen, säger Henrik Anemyr.

När konstgräset nu äntligen ligger där har barnen hunnit bli tonåringar. Men enligt Henrik Anemyr hade det tagit längre tid än så om de inte hade legat på.

– Vi har jobbat hårt för det här i många år. Vi har skrivit öppet brev, gjort namninsamling, skrivit medborgarförslag, haft möten med politikerna. Hade vi inte gjort det hade vi inte stått här idag. Lokalpolitikerna behöver lite hjälp att få saker att hända, konstaterar han.

Åsa Nordin gläds åt att planen även kan användas av skolan och för spontanidrott på fritiden.

– I helgen var det fullt här. Jag går omkring och ler, säger hon.

Positivt för växande klubb

För Sköndals IK:s fotbollsgren med 500 medlemmar och ytterligare 150 barn i bollskola blir planen ett stort lyft.

– Det känns fantastiskt att få en plan till här i Sköndal. Klubben växer så det knakar. Vi vill ge alla killar och tjejer en möjlighet att spela fotboll, säger Jessica Walldén som basar för klubbens nystartade damlag.

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) var en av politikerna på plats. Satsningen är ett samarbete mellan idrottsnämnden och fastighetsnämnden, och har haft en budget på 20 miljoner kronor.

– Det som slog mig när jag kom hit är vilket fantastiskt lyft det blir när vi får möjlighet att lägga konstgräs, inte bara för föreningslivet utan för hela platsen, sa hon i sitt tal.

Kollegan Dennis Wedin (M) skämtade om hur en tackling på en grusplan kortade hans egen fotbollskarriär och gladdes åt att nutida sköndalsbarn slipper den erfarenheten.

Stadens idrottsdirektör Marina Högland konstaterade att satsningen på konstgräsplaner är oerhört välkommen, inte minst i södra Stockholm.

– I söderort skulle vi kunna fylla hur många planer som helst med föreningar, säger hon.

Näst i tur står Kvickentorps bollplan på Farstaängen, som är en elvamannaplan. Där pågår arbetet för fullt, och till slutet av sommaren beräknas den vara spelklar.