Runt omkring dammen spatserar fullt med folk. Alla med blicken på vattnet. Sedan den 13 april har en unik fågel skådats i Visingedammarna: den rödhuvade dykanden.

Fågelskådaren Robert Fried har med sig kikaren för att spana när Mitt i besöker dammarna.

– Jag har sett den en gång tidigare, med det var inte i Sverige, därför är jag här, säger han.

Den ser lite galen ut

Under påskhelgen har folk från hela Stockholm besökt området för att få syn på anden som har ungefär samma storlek som en gräsand.

– Det var jättemycket folk här hela helgen, och jag förstår varför, för den var verkligen häftig att se, säger Mirela Tomaszewska, som bor i närheten och som såg anden med egna ögon.

I dag har hon tagit med barnen Nadia och Kaya och mamma Irena Tomaszewska för att även de skulle få se den.

– Den har röda ögon och en röd näbb och den sticker verkligen ut, den ser lite galen ut, säger hon.

Den rödhuvade dykanden är ovanlig i Sverige, då den häckar i sydöstra Europa och mest vanlig österut i nordvästra Kina och Mongoliet.

En person som fångade den på bild var Achim Rödner, fågelskådare och fotograf från Huddinge. Han berättar att det kom fram folk hela tiden för att fråga om anden när han var där och fotade.

– Härligt med ett allt mer stigande fågelintresse. Det är den enda rödhuvade anden i Stockholms län, det var mäktigt att se och fota den, säger han.

Men observationer av den har gjorts tidigare i Sverige.

– Den har navigerat fel och är en tillfällig gäst i Sverige, den kan stanna allt från en dag till en månad, säger Stefan Paulin.

Enligt honom sågs den i närheten av Södertälje förra vintern men sedan dess har den inte varit i Stockholms län. Det har varit flitigt med besökare i Täby sedan den upptäcktes i mitten av april, berättar han.

– Enligt artdatabasen (där man kan anmäla upptäckt av arter, reds. anm.) har 163 personer var itdär och tittat på den. Då skulle jag tro att det verkliga antalet är mer än det dubbla, säger han.

Men ibland snubblar man på målsnöret. När Mitt i besöker platsen den 19 april har fågeln flugit sin kos, vem vet var den dyker upp härnäst. Kanske kommer den tillbaka till norrort?