Först går nagelklipparen runt. Sedan några längder som uppvärmning, därefter är det bara att köra. Två korgar, en boll. Det är undervattensrugby i Västertorpshallen. Foto: Karin Nilsson

En riktig bottensport!

Två lag som ska kasta en boll i en korg, det låter inte så svårt. Men när det sker på botten av en simbassäng, då blir det betydligt knepigare.

  • Publicerad 10:40, 14 sep 2012

Nio karlar iklädda badbyxor står vid bassängen i Västertorpshallen. De håller på att förbereda sig för kvällens träning, undervattensrugby. Simfötterna ska på, likaså den speciella badmössan med snöre under hakan och öronskydd.
– Det är för att man inte ska få slag på öronen, det kan bli ganska tuffa närkamper, berättar Pezhman Pars, som har spelat undervattensrugby med föreningen DK Nemo i sex år.

Nagelsaxen går runt
En nagelsax skickas runt eftersom det, enligt spelets regler, inte får finnas några vassa kanter eller föremål som kan skada medspelarna.
Efter uppvärmingen, som består av ett antal längder på tvären i bassängen, med olika simsätt och övningar, är det dags att köra i gång. Det blå laget samlas längs ena långsidan av bassängen, det vita på andra sidan. Plötsligt blir det tyst, alla spelare befinner sig under vattenytan. Tittar man ner ser man fyra-fem spelare som ligger i en hög på 3,6 meters djup runt en av korgarna och kämpar om bollen. Genom att lägga sig på sitt eget lags korg när motståndarlaget anfaller kan man hindra dem från att göra mål.  
Många beskriver sporten som en kombination av handboll, brottning och fridykning.
– Det här är den enda bollsporten jag tycker är rolig. Jag älskar att dyka och simma, och hålla på med en boll. Här får jag göra allt på en gång, säger Martin Jonsson, som har varit med i klubben i 18 år.

Teknik och tålamod
Men det krävs teknik och tålamod, enligt Martin och Pezhman, eftersom spelet, av naturliga skäl, går långsammare än bollsporter som spelas på land.
– Utmaningen är att utöva en sport utan fri tillgång till luft, säger Martin.
En vanlig fråga de får är om man inte drabbas av panik i vattnet när man blir fasthållen av motspelare.
– Självklart händer det ibland att man känner att man måste upp fort för att ta luft. Men då är det väldigt långt kvar tills det verkligen är bråttom, säger Martin.
Hans erfarenhet är att man tänjer sin lungkapacitet med tiden som man spelar undervattensrugby. Efter ett tag kan man vara allt längre tid under vattenytan.
– Man får testa sina gränser i den här sporten och det är roligt, säger han.

Mycket kroppskontakt
Klart är att undervattensrugby innebär mycket fysiskt kontakt. Men man får inte hålla i eller attackera motspelaren på kroppen eller utrustningen, bara på bollen.
– Det betyder att du kan släppa bollen eller simma upp till ytan om du behöver ta luft, säger Martin.
Pezhman Pars höll tidigare på med fotboll och var sugen på att testa en helt ny sport. Det var så han hittade undervattensrugby.
– Här kan du börja som vuxen och ändå bli duktig och utvecklas. Jämfört med till exempel fotboll där man måste börja som barn för att bli riktigt bra.

På samma villkor
I undervattensrugby spelar 16–60-åringar på samma villkor, tjejer och killar ihop, enligt Pezhman, och de har bra gemenskap i klubben. Nu söker de fler spelare. Förutom att man helst ska ha fyllt 16 år är det en fördel om man har någon form av vattenvana sedan tidigare, enligt Martin, och/eller har spelat en lagsport med boll tidigare.  
– Det är sällan någon blir biten första gången. Snarare får man höra hur mycket vatten personen svalde, säger Pezhman och skrattar.
Men det lönar sig att ha tålamod, menar han.
– Man bör prova åtminstone två-tre gånger för att ge det en chans.

Fakta

Undervattensrugby
Härrör från det som tidigare kallades undervattenspolo. Spelas med sex personer i varje lag. Det gäller att få i bollen i motståndarens korg. Spelarna bör vara minst 16 år gamla. 
Utrustning: badbyxor, badmössa, mask och snorkel, simfötter.
En boll: som väger drygt tre kilo och är fylld med saltvattenslösning.
Två målkorgar: som ställs på botten.
Spelplan: simbassäng som är minst 3,5–5 meter djup, yta på cirka 10x15 meter.
Speltid vid matcher: två gånger femton minuter. Tre domare dömer, varav en befinner sig på land.
DK Nemo har i dag 15 medlemmar som spelar uv-rugby.
Träningstider: Tisdagar 20–21.15 i Västertorpshallen, fredagar 20–21 i Högdalsbadet.
Vill du testa? Mer info på  www.dknemo.se

Visa merVisa mindre