Coronaviruset har lett till en persons död i Vallentuna. Foto: Mostphotos

En person avliden i covid-19 på äldreboende i Vallentuna

En äldre person avled i början av veckan i covid-19 på ett privat äldreboende i Vallentuna. Ännu en är smittad. Men smittan har ännu inte spridits.

  • Publicerad 12:28, 2 apr 2020

Sedan drygt två veckor hade två personer som vårdades på privata äldreboenden i Vallentuna insjuknat i covid-19. I början av denna vecka avled en av dem.

– Personen hade redan svag hälsa och hade haft covid-19 ett tag, säger David Gyllenstråle, socialchef i Vallentuna. Personen var stabil under föregående vecka, men sedan förvärrades hälsoläget. Då gör läkaren bedömning om man ska sätta in palliativ vård eller skickas till sjukhus. Då blev det palliativ vård på plats.

De sjuka isolerades

Personen avled i början av veckan.

– Vi är ändå väldigt förskonade i Vallentuna i förhållande till andra kommuner när det gäller antalet insjuknade i covid-19 inom våra verksamheter. På boendena ser vi inte att smittan spridits under de 2–3 veckor som det funnits där. Det betyder förstås inte att vi inte kommer att ha smitta på boendena i framtiden. I de här fallen har man verkligen lyckats isolera de insjuknade. Det är ett tecken på att vi bedriver bra vård och har goda rutiner på boendena.