Arkivbild på säl. Foto: Mostphotos

En oväntad gäst simmade till midsommarfirarna

Efter sillunchen på midsommarafton tog vännerna en promenad vid Edsviken. Till deras stora förvåning fick de sällskap av en söt liten säl.

  • Publicerad 09:08, 28 jun 2018

Norrvikenbon Annelie Olovsson fick nöjet att fira midsommar hos ett par vänner vid Edsviken i Sollentuna.

– Efter sillunchen tog vi en promenad ner vid diplomatstaden på en av de fina promenadstigarna och slog oss ner på en av kommunens elegantare parkbänkar i ek nere vid slottet, säger Annelie.

Där var det några doppingar som simmade runt men efter en liten stund såg Annelies vän något märkligt som stack upp ur vattenbrynet.

– ”Vad är det där som kommer” utbrast hon. Vi trodde att det kanske var en and som hukade sig.

Annelie Olovsson. Foto: Privat

Men sen dök krabaten ner i vattnet för att titta upp igen, bara tio meter ifrån vännerna.

– Då dök det upp ett sälansikte med stora ögon som tittade väldigt intresserat på oss. Men så intressanta kan vi inte ha varit för efter en halv minut simmade den iväg mot Landsnora. Vi blev lika förtjusta alla fyra, damer som herrar. Den var så fin!

Sälen blev midsommarhelgen stora snackis, både bland gästerna på kalaset och i sociala media. Annelie skrev ett inlägg om sälen i Sollentunatipset på Facebook, där några andra Sollentunabor kommenterade att de sett säl i Edsviken på senare år.

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog, säger att det är mycket möjligt att sälar letar sig in i Edsviken.

– Jag blir inte förvånad. Det händer att sälar simmar rätt långt in i skärgården, till exempel till Gamla stan. Men man ska också veta att det finns mycket bäver i Edsviken så om man bara ser ett huvud kan det vara det om man inte är säker på att man ser skillnad på en bäver och en säl.

Särskilt unga sälar har en tendens att ta sig inåt skärgården men det normala är att de håller sig längre ut. Att simma in i just Edsviken är ganska lätt för en säl eftersom den är helt öppen mot Östersjön.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Orienteringsboom i Enköping under corona

Sport OK Enen tvingas ställa in årets Oktoberrace i Fagerskogen.fredag 23/10 9:54

Se upp för algblomning i Sollentunas vatten

Nyheter Algerna kan vara giftiga visar provtagning Just nu finns det algblomning i Sollentuna, bland annat i Edsviken. Inte för att det är badväder, men skulle du trots allt fundera på ett dopp så tänk om.torsdag 22/10 16:15