En nakenbadares bekännelser

Som för så många andra började mitt badliv i en balja i köket. Platsen var Framnäsbacken. Året 1955. Det var mycket renande och spännande för en blivande badälskare. Med stigande ålder så ökade också intresset och nyfikenheten för utomhusbad.

  • Publicerad 16:10, 27 mar 2016

Huvudstabadet fungerade utmärkt även nattetid.

Plaskdammen nedanför Hannebergsgatan blev det första mötet med ett offentligt utomhusbad, en spännande och härlig upptäcktsresa från Framnäsbacken till utmarkerna kring Centralvägen och Hannebergsgatan. Mamma packade vagnen med nödvändiga badattiraljer och självklart matsäck. De uppblåsbara armringarna fick fungera som tidens flytetyg.

Det var nog där som mitt intresse för badande och vattenlekar startade. Nästa steg i en blivande badares liv blev Huvudsta skolas lilla bassäng. Året var 1963.

Där styrde en äldre kvinna i vit rock med järnhand och kadaverdisciplin. Där fick vi lära oss att doppa huvudet under vatten. Motsvarar märket Baddaren. Vi fick också sitta i rad och skrubba varandras ryggar. Märklig pedagogik på den tiden.

Samma år fick jag börja i den riktiga simskolan i Solna simhall.
Där blev jag diplomerad i simkonstens ädla sport av den kände simläraren Esse Johansson. Känslan att kunna simma var väldigt viktigt. Man blev äldre.

1960-talets utsvävningar i badlivet blev de roliga badbussarna till Hässelby strandbad. Man blev hämtad och lämnad vid Nybodaskolan. Nu upptäcktes andra inslag i badandets nöje. Tjejer. Nog om det.

Vi blev utspisade med mjölk och släta vetebullar. Det var menyn på sommaren.
En mycket utvecklande och trevlig tid.

Under 1970-talet öppnades en utomhusbassäng nedsänkt i Mälarens vatten, Huvudstabadet. Bassängvattnet var inte uppvärmt, men renat.
Vissa våghalsar, som ville impa på tjejerna, dök ifrån trärelingens kant ner i vattnet utanför bassängen. När sedan Huvudstabadet fick sitt nuvarande utseende, med klorerat och uppvärmt vatten, blev badandet mera stillsamt. Kanske åldern hade med saken att göra.

Huvudstabadet fungerade utmärkt även nattetid. Särskilt natten mellan lördag och söndag, efter en invärtes blöt kväll på restaurang Edelweiss. Då provades en ny upplevelse av badandet. Naturism.

I sommarnattens månsken så generades man inte så mycket. Kanske det var stundens allvar och att man var lätt beskänkt som gjorde oss modiga.

Det började med ett nakenbad i köksbaljan och slutade 25 år senare i samma kostym på Huvudstabadet.