Solna är unikt. Det är den enda kommunen i landet som har fler arbetsplatser än invånare.10 000 företag finns här idag. Och många, många fler ska jobba i Solna i framtiden är det tänkt.

Nyligen gick byggnadsnämnden vidare med planerna på tre kontorshus vid Solna station. Tidigare i höst presenterades ett förslag på ett femvåningskontor i nationalstadsparken.

Bilia-tomten i Frösunda och Solna business park är andra platser för nya kontor.

Mitt i Solna har tagit del av en sammanställning av planerade kontor i kommunen. Nära en miljon kvadratmeter kontorsyta finns i pipeline, antingen som färdiga detaljplaner eller mer framåtblickande ritningar.

Som jämförelse är Solna stadshus knappt 9 000 kvadratmeter kontor. Planerna innebär alltså hundra stadshus.

Minskat lokalbehov

Men behövs alla kontorsplatser framöver? När hemarbete nu har blivit det nya normala börjar frågan väckas på olika håll.

Många stora företag har redan aviserat ett mindre lokalbehov även efter pandemin, eftersom distansjobb fungerat bra och förstås också är billigare för företagen, visar en enkät från Fastighetsvärlden. Regeringen gick nyligen ut med att tomma kontor ska kunna ombildas till bostäder.

En som tvivlar på att efterfrågan kommer att öka i samma takt som nya kontorsvåningar byggs i Solna är Björn Bränngård (V), ledamot i byggnadsnämnden.

– Solna vill vara företagsvänligt, men det är vansinnigt att bygga så mycket kontor. Helt i otakt med tiden, säger Björn Bränngård.

Förutom att han tvivlar på att alla kontor kommer att behövas, anser han att Solnas planer är miljömässigt förkastliga – på flera platser rivs gamla kontor för att bygga nya och större. Han förutspår en ”kontorsbubbla”.

– Hyran sänks och kontoren står tomma, säger han.

Men kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) är inte orolig.

– Uppenbarligen finns det fortfarande behov av kontor i Solna eftersom fler vill bygga. Men om det är det så att någon i framtiden vill växla om till bostäder så är vi så klart öppna för att ta en sådan diskussion, säger Pehr Granfalk.

Fortsätter locka företag

Han förutspår en viss avmattning av kontorsbyggande under en period, men att Solna förblir en företagsmagnet.

– Vi ser snarare en utflyttning från city hit.

Vad säger du till Solnabor som tycker att ni tänker mer på företagen än på invånarna?

– Att de har väldigt, väldigt fel. När kontor byggs kommer finansiering in som går till att rusta upp i folks närmiljöer och bygga simhallar, sådant som gynnar Solnaborna. Det finns en koppling mellan att ha mycket arbetsplatser och en välmående kommun med låg arbetslöshet, säger Pehr Granfalk.