En lugn timme på biblioteket

Vallentuna bibliotek är ett andningshål för många. Man kan låna böcker, se utställningar, plugga eller bara vara hemifrån en stund. Men åtminstone några veckor framåt släpps bara tio personer in i taget. Vi gick dit dagen innan restriktionerna slog till.

  • Publicerad 10:43, 4 nov 2020

Alexander Graucob
sitter i kaféet och läser tidningen­. Egentligen vill han inte vara här utan långt borta, i Chile med sin fru.

Efter över 20 år tillsammans skulle de starta om i hennes hemland. Hon reste före. Han sa upp sig från jobbet och hyrde ut lägenheten.

– Jag skulle bara lösa en del småproblem och tillbringa ett par månader hos mina föräldrar i Vallentuna innan jag åkte. Så kom pandemin och nu sitter jag fast här. Min fru och jag har varit åtskilda sedan i mars.

Visa merVisa mindre

– Vi lånar massor med böcker för att Lana ska lära sig läsa, berättar mamma Niam Rafiq. Vilken tur att vi kom hit i dag, innan restriktionerna. Kanske kommer folk att må psykiskt dåligt. Undrar hur det blir. Jag tror att det kan bli jobbigt.

Lana läste nyss en bok om en mormor.

– Hon saknar sin egen mormor som bor i irakiska Kurdistan. Vi har inte kunnat hälsa på henne på två år. Annars brukar vi åka dit vartannat år. Det är många som dör i Corona där nu. Staden Silemani där mormor bor ligger nära Iran som har stor sprittspridning.

Visa merVisa mindre

Erika Himlasjö är med barnbarnen på utställningen Kärleken, baserad på Pernilla Stalfelts Kärlekboken. När hon ska berätta­ om den tycker Vinja, 7 år, att det blir pinsamt och håller sin vattenkanna för mormors ansikte.

– Jag fick inte läsa så högt, säger Erika. Det står ord som snippa och snopp och sånt i den.

Annars gillar Vinja böcker.

– Min bästa är Skräckboken.

Lillasyster Tora, 4, kommer springande med sina favoriter.

– Jag är mycket med mina barnbarn. Jag är sjukpensionär och har tid. Deras mamma jobbar på Danderydsakuten.

Visa merVisa mindre

En trappa upp i biblioteket sitter Nadine Anckar, 16, från Bällstaberg och pluggar. Hon går på Tibble natur och har ett stort matteprov efter lovet. Men det är sista dagen hon kan sitta här innan de nya reglerna om högst tio besökare börjar gälla.

– Jag tycker att det är bra. Det känns som att vi hade blivit mer oförsiktiga, säger hon.

Nu får hon plugga hemma igen, som i våras. Det är hon väldigt trött på.

– Det är ju inte så mycket att göra åt, säger Nadine. Hela världen går ju igenom en pandemi just nu och vi har det ganska bra i Sverige. Våra restriktioner är inte så hårda.

Visa merVisa mindre