Kungen gick mellan barngrupperna och undrade nyfiket vad de höll på med. Flera barn fick en handskakning, andra visade vad de gjort. Foto: Johan Kindbom

En kung på dagis

I onsdags besökte kungen Condorens förskolor i Nacka. Efter rundturen gick färden till stadshuset för en prisceremoni. Där mottog förskolechefen Tuula Aula med kollegor utmärkelsen ”Svensk kvalitet”.

  • Publicerad 00:00, 28 feb 2012

– Jag såg mig själv på tv!

– Jag med, jag med!

Dagen efter att Sveriges konung har fått sig en guidad tur på Condorens förskolor i Nacka är det stormöte på avdelning Diamanten och barnen berättar ivrigt om gårdagen.

6-åriga Yasmin Valfridsson Hughes har precis läst upp en egenskriven dikt för de andra barnen. En dikt om familjens semester till Mallorca som hon även läste upp för självaste kungen dagen innan.

– Det gick bra men det var väldigt pirrigt. Han tyckte om den, säger hon.

Barnen är överens. Det var jätteroligt att ha kungen på besök på deras dagis.

Men några är lite ledsna över att horden av klumpiga journalister och fotografer, som under några intensiva minuter fick komma in på avdelningen, råkade trampa sönder de regnbågar som de hade byggt av pinnar.

Anledningen till kungens besök var inte uppvärmning inför rollen som morfar. Utan att förskolorna har belönats med utmärkelsen ”Svensk kvalitet”.

Det är en utmärkelse som delas ut av den stiftelsen SiQ, institutet för kvalitetsutveckling, till organisationer som hittar nya vägar till effektivitet och lönsamhet.

– Det är en bekräftelse på det arbete som vi har gjort i flera år, sa förskole­chefen Tuula Aula när hon fick veta att de skulle belönas med utmärkelsen.

Den officiella prisutdelningen ägde rum i Nacka stadshus på onsdagseftermiddagen. En uppenbart tagen Tuula Aula tog emot priset ur kungens händer och följde upp med ett känslosamt tacktal.

– Vad säger man en sådan här dag? Det är så mycket känslor. Jag är mycket stolt. Mycket, mycket stolt över mina medarbetare, sa hon.

Bland gästerna syntes, förutom Hans majestät själv, landshövdingen Chris Heister och Nyamko Sabuni (FP), biträdande utbildningsminister.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Langby (M) var också på plats.

– Vi har varit lite dåliga på att lyfta fram goda exempel, tycker jag. Fram med medaljerna och fotoblixtarna! sa han.

Tuula Aula avslutade med att blicka framåt.

– Det har varit en fantastisk resa, och är det fortfarande, för vi är inte klara än.

Fakta

Vad tyckte du om kungens besök?